Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Průzkum: Fialova vláda by při školním známkování dostala od lidí horší trojku

Průzkum: Fialova vláda by při školním známkování dostala od lidí horší trojku
Premiér Petr Fiala | zdroj: Profimedia

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) by při školním známkování dostala od lidí horší trojku. V průzkumu společnosti Median pro Radiožurnál Češi vládní kabinet ohodnotili celkovou známkou 3,76. Kladně hodnotí mezinárodní působení, nejvíc jim vadí inflace. Fialova vláda je nyní v polovině čtyřletého mandátu.

Lidé hodnotili devět vybraných oblastí. Kromě mezinárodního působení, důchodové reformy, komunikace s veřejností a inflace/zdražování také boj s klimatickou změnou, snižování rozpočtového schodku, realizování strukturálních reforem, situaci na trhu s bydlením a boj s cenami energií.

Nejvíc si lidé cení zahraniční politiky české vlády. Její mezinárodní působení by zhodnotili průměrnou známkou 3,24. Jedenáct procent oslovených by vládě dalo jedničku, 18 procent dvojku, 28 procent trojku, pětina čtyřku a 22 procent lidí pětku. Naopak nejhorší známku dostala vláda za inflaci, tu dotazovaní průměrně ocenili známkou čtyři.

„Často propíranou komunikaci s veřejností zvládá vláda na jedničku jen podle jednoho procenta dotazovaných. Dalších osm procent respondentů by ji hodnotilo dvojkou, dvacet pět procent trojkou, dvacet šest procent čtyřkou a nejvíc - čtyřicet procent - by vládě za komunikaci dalo pětku,“ uvedl Radiožurnál.

Průzkum se konal 11. a 12. prosince, zúčastnilo se ho 1009 respondentů starších 18 let.

Zdroje: