Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Česká vláda se podílí na zločinech! rozlítil se v OSN ruský diplomat

Česká vláda se podílí na zločinech! rozlítil se v OSN ruský diplomat
Vasilij Něbenzja na zasedání Rady bezpečnosti. | zdroj: Profimedia

Ruský velvyslanec v OSN v sobotu na zasedání Rady bezpečnosti OSN prohlásil, že české střely zabily civilisty v ruském Bělgorodu a českou vládu obvinil z podílu na zločinech.

Vasilij Něbenzja kritizoval Česko za to, že nevyhovělo ruské žádosti a tohoto zasedání svolaného Ruskem kvůli útoku na Bělgorod se odmítlo zúčastnit.

„Kde je český zástupce, zástupce země, jejíž střely usmrtily civilisty v Belogorodu?“ rozčiloval se Něbenzja. Ve svém projevu Česko a další západní státy vyzval, aby si uvědomily, „kam putují jejich peníze“ a na „jakých zločinech se jejich vlády podílejí“, když dodávají zbraně Ukrajině.

Diplomat pomlčel o tom, že loni v únoru Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo, a vyvolalo tím nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války. Západní spojenci včetně Česka Ukrajinu podpořili mimo jiné dodávkami zbraní.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v reakci na žádost o českou účast na zasedání rady opáčil, že Česko „nebude sloužit ruské propagandě“.

V dopisu zaslaném Radě bezpečnosti vyjádřil Česko lítost nad oběťmi konfliktu na Ukrajině. Za ztráty životů na obou stranách podle ní ale nese odpovědnost Rusko, které válku svou agresí vyvolalo. Česko v něm potvrdilo svou podporu Ukrajině. Dokument v síti X ho zveřejnil účet UN Report, který publikuje materiály z OSN. 

„Jasná a dlouhodobá česká pozice je, že Rusko musí okamžitě zastavit tuto válku a stáhnout své jednotky z celého území Ukrajiny. Je to jediná cesta k spravedlivému a trvalému míru v souladu s Chartou OSN,“ píše se v dokumentu.

Útok na Bělgorod následoval den poté, co Rusové podnikli nejrozsáhlejší vzdušný úder na Ukrajinu od začátku své invaze do sousední země v únoru loňského roku.

Během vlny náletů napříč zemí přišlo o život nejméně 39 civilistů, více než 160 jich bylo zraněno. Útoky způsobily rozsáhlé škody mimo jiné i na infrastruktuře i civilních budovách.

Sobotní ukrajinské ostřelování Bělgorodu u ukrajinských hranic stálo životy nejméně 18 lidí, 110 dalších utrpělo zranění. 

Ukrajinská armáda 30. prosince vedla velkou sérii úderů proti cílům v Rusku. Vypustila víc než 70 dronů zamířených kromě Bělgorodu na vojenskou infrastrukturu a průmyslová zařízení poblíž Moskvy, Tuly, Tveru a Brjansku.

K útoku na Bělgorod Ukrajina podle Rusů použila mimo jiné raketomety RM-70 Vampire české výroby. Pro svá tvrzení Rusko nepředložilo žádné důkazy. Ani nevysvětlilo, jak střely s doletem 20 kilometrů mohly dopadnout na Bělgorod, který je od hranice s Ukrajinou vzdálen 40 kilometrů. 

Zdroje: