Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Rusové zavřeli kohouty na ropovodu do Polska. Nevadí, vzkázali Poláci

Rusové zavřeli kohouty na ropovodu do Polska. Nevadí, vzkázali Poláci
Jedna z rafinérií na severní větvi ropovodu Družba. | zdroj: Profimedia

Rusko přestalo dodávat ropu severní větví ropovodu Družba, která vede do Polska.

Ředitel rafinerské společnosti PKN Orlen Daniel Obajtek v sobotu na twitteru ujistil, že dodávky zákazníkům to neovlivní, protože Polsko získávalo v poslední době z Ruska pouze desetinu své spotřeby surové ropy a dodávky nahradí z jiných zdrojů.

„Rusko zastavilo dodávky ropy do Polska, na což jsme plně připraveni. Z Ruska jsme dostávali jen deset procent surové ropy a tu nahradíme z jiných zdrojů,“ sdělil Obajtek.

Rafinerie PKN Orlen mají zajištěný přísun suroviny po moři.

Polsko a Německo loni na jaře slíbily, že se pokusí do konce roku ukončit dovoz ropy severní větví Družby. Společnosti PKN Orlen však kvůli dlouhodobé dohodě o nákupu ruské ropy přes Družbu hrozily pokuty.

Dohoda PKN Orlen s ruskou společností Tatněfť je platná do letošního prosince, podle ní mělo Polsko dostávat přibližně 200 000 tun ropy měsíčně.

V balíku protiruských sankcí zaváděných kvůli invazi na Ukrajinu začal loni v prosinci platit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie. Dovoz ropovodem Družba, jehož jižní větev vede přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka a severní do Polska a Německa, má však z embarga výjimku.

V Rusku v únoru začal platit dekret, který zakazuje dodávky ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. Stanovení maximálních cen na ropu přepravovanou po moři od prosince uplatňuje i Evropská unie.

Zdroje: