Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Rusko začíná zavírat plynovody do Evropy, ceny plynu letí vzhůru

Rusko začíná zavírat plynovody do Evropy, ceny plynu letí vzhůru
Zaměstnanec ruské plynárenské korporace Gazprom otáčí ventilem na jedné z přečerpávacích stanic plynovodu. | zdroj: Profimedia

Rusko nasadilo „plynové zbraně“. Od středy 27. dubna zastavuje dodávky zemního plynu do Polska přes plynovod Jamal. Ve stejný den přestane proudit ruský plyn také do Bulharska.

Informuje o tom stanice BBC.

Důvodem je zjevně neochota Poláků a Bulharů zaplatit za plyn v rublech, namísto v eurech.

Polákům i Bulharům vypršel termín plateb minulý týden v pátek. Zaplatili za plyn v eurech a dolarech, jak předpokládají smlouvy s Ruskem.

Země Evropské unie trvají na platbě v eurech nebo dolarech, na které mají nastaveny smlouvy. Výjimkou je Maďarsko, které tyto platby připouští.

Poláci dovážejí z Ruska 53 procent své spotřeby, Bulhaři téměř 90 procent.

Polsko to zvládne...

Zmocněnec polské vlády pro energetickou infrastrukturu Piotr Naimski ujistil, že Polsko výpadek ruského plynu zvládne. Poláci, na rozdíl od Čechů nebo Němců, se na tuto situaci už několik let připravují.

Polsko postavilo plynovody na západní a jižní hranici i přístavní terminál na zkapalněný zemní plyn.

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwaová ujistila, že Polsko má dostatek zemního plynu. „Polsko má potřebné zásoby plynu a zdroje dodávek, které zajišťují naši bezpečnost. Jsme fakticky nezávislí na Rusku. Naše sklady jsou naplněny na 76 procent a v polských domácnostech nebude chybět plyn,“ napsala ministryně na twitteru.

Bulharská vláda oznámila, že přijala opatření, které zajistí alternativní dodávky plynu do země.

... a co Česko?

Zástupci NET4GAS, společnosti, která je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v Česku, nepředpokládají, že přerušení dodávek plynovodem Jamal bude mít na Českou významný vliv, píše na svém webu ČT24.

Dopad na ně však už má – dodávky plynu tento krok zdražil. Evropské ceny plynu na burze v Rotterdamu v reakci na zprávy z Polska vzrostly o 17 procent, píše agentura Bloomberg. A dá se předpokládat jejich další růst.

Obdobný postup, jaký Rusko uplatnilo vůči Polsku a Bulharsku, se dá v příštích dnech a týdnech očekávat i vůči dalším zemím, které Kreml označuje za „nepřátelské“ a od kterých požaduje platby v rublech. Mezi ně patří Česko. Co víc, na platbě v rublech Rusko trvá také u ropy.

Česko, na rozdíl od Polska a Bulharska, nemá smlouvu s Gazpromem. Drtivou většinu plynu dostává z Ruska, kupuje ho z Německa. Plyn z jihu, anebo z Polska není stát schopen přijímat. Minulé české vlády nedotáhly do konce přípravu stavby velkokapacitního plynovodu propojujícího Česko s Polskem a Rakouskem.

Zdroje: