Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Michel: Do budoucna bude Evropská unie potřebovat i zákaz ruského plynu a ropy

Michel: Do budoucna bude Evropská unie potřebovat i zákaz ruského plynu a ropy
„Myslím si, že opatření vůči ropě nebo dokonce plynu budou dříve či později potřeba,“ řekl předseda Evropské rady Charles Michel | zdroj: Profimedia

Po zákazu dovozu ruského uhlí do EU bude dříve nebo později potřeba i zákaz ruské ropy a plynu, řekl dnes předseda Evropské rady Charles Michel.

Společně s představiteli dalších evropských institucí odsoudil Michel válečné zločiny, které Rusko páchá na Ukrajině.

„Myslím si, že opatření vůči ropě nebo dokonce plynu budou dříve či později potřeba,“ řekl Michel poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Zákaz dovozu ruského uhlí navrhla ve středu Evropská komise v rámci pátého balíku sankcí vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. O návrhu dnes jednají diplomaté členských zemí a pokud jej schválí, sankce by měly začít platit ještě tento týden.

„Peníze evropských daňových poplatníků za žádných okolností nemohou jít Rusku. Tyto sankce nebudou ty poslední,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která dnes také v europarlamentu vystoupila.

„Ukrajině jsme poslali miliardu eur. Zdá se to hodně, ale miliardu eur platíme (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi každý den. ... Musíme snížit závislost na Rusku,“ souhlasil i šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Na rozdíl od zákazu uhlí nejsou členské státy EU v otázce embarga na ruskou ropu či plyn jednotné. Proti úplnému odstřižení od ruské ropy či plynu se staví zejména Německo, Rakousko či Maďarsko.

Zdroje: