Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Rusko ukázalo snímek 'stíhačky, která sestřelila malajsijský boeing'

Rusko ukázalo snímek 'stíhačky, která sestřelila malajsijský boeing'
Údajný satelitní snímek stíhačky, která sestřelila malajsijský boeing | zdroj: Pervyj kanal

Ruská státní televizní stanice Pervyj kanal ukázala údajný satelitní snímek stíhačky, která sestřelila malajsijský boeing. Fotografii prý pořídila zahraniční špionážní družice. 

Viceprezident Ruského svazu inženýrů Ivan Andrijevskij ke snímku uvedl, že ho svaz získal od mladíka, který se představil jako absolvent Massachusettského technologického institutu.

V dopise, který do Ruska poslal spolu se snímkem, napsal, že se civilní letoun stal terčem dělostřelecké palby, pak kokpit prorazila raketa typu 'vzduch-vzduch' a následně pravé křídlo zasáhla raketa se samonaváděcím systémem.

Adrijevskij ve vysílání poznamenal, že snímek není padělkem: "Ležel před námi kosmický snímek pořízený z nepříliš velké orbity. Obvykle se takové fotografie pořizují kvůli všeobecnému přehledu o vzdušném a pozemním prostoru. Vzhledem k souřadnicím uvedeným na snímku můžeme předpokládat, že byl pořízen americkým nebo britským satelitem. Stopy po padělání jsme neobjevili."

Portál Slon po fotografii zapátral na Googlu a zjistil, že snímek zveřejnil 15. října jeden z uživatelů ruského diskuzního fóra Veřejná kontrola vlády s komentářem, že byl získán od "nadšenců ruského WikiLeaks".

Zpráva o odvysílaném pořadu a satelitní fotografii okamžitě obletěla Rusko, píšou o tom prakticky všechny zpravodajské weby. Někteří uživatelé upozorňují na čas uvedený na snímku, který o 12 hodin nesedí – místo UTC 13:19:47 tam stojí UTC 1:19:47. 

PR20141114192217 Chybně uvedený čas, místo UTC 13:19:47 na snímku stojí UTC 1:19:47 | zdroj: Pervyj kanal

Zdroje: