Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Rusko posílá na Západ migranty. Finové zavírají hraniční přechody

Rusko posílá na Západ migranty. Finové zavírají hraniční přechody
Auto pohraniční stráže převáží na hraničním přechodu Nuijamaa ve finské Lappeenrantě jízdní kola, na kterých žadatelé o azyl překročili hranici do Finska. Finsko o půlnoci z pátku na sobotu uzavřelo všechny čtyři jihovýchodní hraniční přechody v reakci na to, že Rusové posílají na jejich území imigranty bez dokladů. | zdroj: Profimedia

Uprchlíci se stali nástrojem hybridní války, kterou vede Putinovo Rusko proti Západu.

Naznačuje to situace na finsko-ruských a estonsko-ruských hranicích, která se v posledních dnech vyhrotila. Na území států Evropské unie se snažili jak pěšky, ale i na bicyklech dostat Iráčani, Somálci nebo Syřané.

Měli jedno společné: Byli to až na výjimky mladí muži, přicházeli bez dokladů a chovali se agresivně. Pohraničníci proti nim v několika případech zasahovali slzným plynem.

Finsko v reakci zavřelo čtyři ze svých hraničních přechodů – Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra a Niirala – na jihovýchodě země. Estonsko na hranice povolalo vojenské posily.

Kreml rozhodnutí finské vlády odsoudil. „Uzavření hranic znamená nové dělící čáry v Evropě, které neřeší problémy, ale naopak je vytvářejí,“ řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov postup Finů označil za „velkou chybu“. „Můžeme jen vyjádřit hlubokou lítost nad tím, že se finské úřady vydaly cestou destrukce dvoustranných vztahů,“ citovala Peskova agentura TASS.

Uzavření poloviny hraničních přechodů na finsko-ruské hranici, které má platit do 18. února, oznámil finský premiér Petteri Orpo. Obvinil přitom Rusko, že migrantům bez platných dokladů nebrání, aby překročili hranici s Finskem, nekontroluje je naopak jim s dopravou k hranici pomáhá.

Finský server Yle, který situaci na finsko-ruských hranicích sleduje, píše, že týdne na přechody přichází stovky migrantů.

Zdroje:
ČTK, VOA