Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Raketa zasáhla budovu školy v Pásmu Gazy. Desítky mrtvých

Raketa zasáhla budovu školy v Pásmu Gazy. Desítky mrtvých
Palestinci prohledávají trosky po dopadu rakety v táboře Džabálija. | zdroj: Profimedia

Při dopadu rakety na budovu v táboře Džabálija na severu Pásma Gazy, zemřelo nejméně 50 lidí, informuje zpravodaj AFP. Reportér stanice Al-Džazíra tvrdí, že raketa zasáhla školu, kterou provozuje úřad OSN pro palestinské uprchlíky, a mrtvých je  až 200.

Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), který školu Al-Fakhura provozuje nastal útok v sobotu brzy ráno.

Stanice Al-Džazíra připisuje útok raketám vystřeleným Izraelci. Izraelský deník Ha’arec ale připomíná, že už dříve vybuchovaly a zabíjely v Gaze selhávající rakety, které Hamás a Islámský palestinský džihád vysílají z enklávy na Izrael.

Ha’arec píše, že škola nesloužila svému účelu, byla útoštěm stovek palestinských rodin, které se přes výzvy izraelské armády odmítly evakuovat na jih Pásma Gazy.

Izraelská armáda nicméně v posledních týdnech směřuje svou pozornost právě na uprchlický tábor Džabálija, protože se tam podle ní ukrývají útočníci Hamásu.

Mluvčí izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Peter Lerner řekl stanici BBC: „Nemohu potvrdit, že za tímto incidentem je IDF, ale na sociálních sítích vidíme obrázky jako vy. Zkoumáme to.“

Palestinské úřady, které ovládá Hamás, dopoledne tvrdily, že ve městě Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy bylo v sobotu v časných ranních hodinách při izraelském bombardování zabito 27 Palestinců, většinou dětí. V pátek na město podle zahraničních agentur izraelské letectvo shazovalo letáky vyzývající k evakuaci.

Zdroje: