Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Rusko odstoupilo od ratifikace Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek

Rusko odstoupilo od ratifikace Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek
Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon o odstoupení Moskvy od ratifikace Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek (CTBT). Příslušná norma byla oficiálně zveřejněna, a zákon tak vstupuje v platnost. Už předtím text schválily obě komory ruského parlamentu.

Předseda Dumy - dolní komory parlamentu - Vjačeslav Volodin dříve prohlásil, že Rusko ruší svou ratifikaci CTBT kvůli nezodpovědnému přístupu Spojených států ke globální bezpečnosti. Spojené státy smlouvu podepsaly, ale neratifikovaly. Ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni, včetně Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), Michail Uljanov dnes uvedl, že tento krok staví Rusko na stejnou úroveň s USA.

Navzdory zrušení ratifikace Rusko už dříve tvrdilo, že neobnoví zkoušky jaderných zbraní, pokud tak neučiní Washington. Hodlá také zůstat signatářem smlouvy a dodávat data do příslušného globálního monitorovacího systému. Přijatý zákon má obnovit rovnost závazků v oblasti kontroly jaderných zbraní, vytváří právní základ pro stažení ratifikační listiny, ale neznamená odstoupení Ruska od CTBT, napsal dnes TASS. Volodin nicméně dříve uvedl, že Moskva by mohla od úmluvy odstoupit úplně.

Někteří odborníci na zbrojení se obávají, že se možná schyluje k testu, který by pak Západ v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu vnímal jako zásadní zvýšení napětí.

Smlouva o úplném zákazu jaderných zkoušek zakazuje všechny druhy testů atomových zbraní a má také ztížit další vývoj těchto zbraní. Dosud ji podepsalo 187 zemí, přičemž ve 178 zemích ji také ratifikovaly parlamenty, učinila tak i Česká republika. Podepsala i ratifikovala ji například Británie, Francie a Rusko, které nyní svou ratifikaci odvolalo. Spojené státy, Izrael, Čína, Írán a Egypt smlouvu podle agentury AFP podepsaly, ale neratifikovaly. Indie, Pákistán a KLDR neučinily ani jedno.

CTBT tudíž dosud formálně nevstoupila v platnost. To se může stát až poté, co ji podepíše a ratifikuje 44 zemí - státy s jadernými zbraněmi nebo země s atomovými elektrárnami a výzkumnými reaktory. Smlouva má přesto význam, vytvořila totiž de facto pravidlo zakazující jaderné zkoušky. Od konce 90. let se žádná země neuchýlila k testovací jaderné explozi, s výjimkou KLDR, která je za to sankcionována.

Zatímco Sovětský svaz provedl poslední jaderný test v roce 1990 a Spojené státy o dva roky později, postsovětské Rusko se k jadernému testu dosud neuchýlilo. Do roku 1996, kdy CTBT spatřila světlo světa, různé země provedly přes 2000 jaderných testů, z nich více než 1000 Američané a přes 700 Sověti.

Zdroje: