Dnes je neděle 29. září 2024., Svátek má Michal
Počasí dnes 9°C Oblačno

‚Zóna smrti‘. Chystá se evakuace pacientů z nemocnice Šífa v Pásmu Gazy

‚Zóna smrti‘. Chystá se evakuace pacientů z nemocnice Šífa v Pásmu Gazy
Snímek z nemocnice Šífa. | zdroj: Profimedia

Světová zdravotnické organizace (WHO) se pokusí co nejdříve evakuovat zbývající pacienty z nemocnice Šífa v Pásmu Gazy. Je jich tam 291, včetně 32 malých dětí v kritickém stavu, informuje WHO.

Nemocnici, do níž před několika dny vnikli izraelští vojáci, navštívil tým WHO v sobotu. Největší zdravotnické zařízení v Gaze a jeho okolí se podle něj stalo „zónou smrti“.

Tým složený ze zástupců WHO a několika dalších organizací svou misi koordinoval s izraelskou armádou v Šífě strávil asi hodinu. Situaci v zařízení posléze označil za zoufalou.

„Jsou patrné stopy po ostřelování a střelbě. Tým viděl u vchodu do nemocnice masový hrob, v němž je prý pohřbeno více než 80 lidí,“ píše WHO, podle níž mimo jiné kvůli nedostatku čisté vody, potravin a léků Šífa v podstatě přestala fungovat jako zdravotnické zařízení

Přesto v budovách jedné z dříve nejlepších nemocnic v Gaze, kde se teď na chodbách hromadí odpad, což zvyšuje riziko infekcí, zůstává 291 pacientů a 25 zdravotníků.

„Mezi pacienty je 32 malých dětí v extrémně kritickém stavu, dva lidé na jednotce intenzivní péče bez (plicního) ventilátoru a 22 potřebujících dialýzu, jejichž přístup k život zachraňující léčbě byl vážně ohrožen,“ píše se ve zprávě WHO.

Velká většina ostatních pacientů jsou lidé, kteří utrpěli zranění během nynějšího konfliktu mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Někteří z nich přišli o končetiny, mají vážná zranění páteře nebo hlavy, mnohačetné zlomeniny či popáleniny. Řada pacientů má vážně infikované rány.

Kvůli této situaci je podle WHO nutné jejich přemístění do jiných zdravotnických zařízení v Gaze.

„WHO a její partneři urychleně připravují plány na okamžitou evakuaci zbývajících pacientů, personálu a jeho rodin,“ sdělila organizace. Pokud se jí dostane bezpečnostních záruk stran konfliktu, měla by se evakuace uskutečnit během příštích 24 až 72 hodin.

OSN ještě v sobotu uvedla, že v Šífě bylo asi 2300 pacientů, zdravotníků a Palestinců vyhnaných konfliktem z domovů. Většina z nich ale místo opustila, když podle WHO izraelská armáda nařídila vnitřně vysídleným Palestincům, aby z nemocnice odešli.

Izrael v nemocnici zasahuje, protože tam měl jednu ze svých základen Hamás, který stál za útokem na Izrael ze 7. října. Vojáci tam pátrají po rukojmích.

Zdroje: