Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rusko může nasadit jaderné zbraně, varuje Zelenskyj

Rusko může nasadit jaderné zbraně, varuje Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj, válečný prezident. | zdroj: Profimedia

Vladimir Putin může na Ukrajině použít taktické jaderné zbraně nebo zbraně chemické a svět by se měl na tuto možnost připravit, upozornil v rozhovoru pro americkou televizi CNN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Nejen já, ale celý svět, všechny země by se toho měly obávat, protože se to může stát skutečností. Pro ruského prezidenta nemají životy lidí na Ukrajině žádnou hodnotu,“ řekl Zelenskyj moderátorovi CNN Jakeovi Tapperovi v angličtině. „Neměli bychom se bát, ale měli bychom být připraveni,“ vyzval.

CNN zveřejnila v sobotu z rozhovoru jen úryvky. Celý ho odvysílá v neděli.

Taktické jaderné zbraně jsou určeny pro použití v bitvách. Mají menší sílu než zbraně strategické, jejich dosah je do 500 kilometrů. Jsou zaměřeny zejména proti nepřátelským jednotkám na bojišti a k ničení takových cílů (zejména v zázemí), jejichž likvidace by měla závažný vliv na protivníkovu schopnost pokračovat ve válce.

Před použitím jaderných či chemických zbraní na Ukrajině varovali už dřív experti americké vlády. Putin podle nich může vydat příkaz k jejich nasazení v situaci, kdy se nebude ruským jednotkám dařit a kdy bude zahnán do kouta.

„Vzhledem k zoufalství prezidenta Putina a ruského vedení, vzhledem k vojenským neúspěchům, které na Ukrajině zaznamenávají, nemůže nikdo z nás brát na lehkou váhu hrozbu, že se Rusové uchýlí k taktickým jaderným zbraním,“ prohlásil v pátek v přednášce na Georgijském technickém institutu v Atlantě ředitel zpravodajské služby CIA William Burns.

Ukrajinský zpravodajský server DIP upozorňuje, že raketový křižník Moskva potopený střelami Neptun měl na palubě odpalovací systém schopný používat zbraně s jadernými hlavicemi. A není vyloučeno, že je měl na palubě.

Zatím Rusové útočí konvenční municí. Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že ruské rakety v noci na sobotu mimo jiných cílů zasáhly továrnu na výrobu obrněných vozidel v Kyjevě a zařízení na opravu vojenské techniky v Mykolajivu.

Zdroje:
CNN, DIP