Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rusko je přímým ohrožením pro uspořádání světa, řekla von der Leyenová

Rusko je přímým ohrožením pro uspořádání světa, řekla von der Leyenová
Tokio a Brusel budou spolupracovat v oblasti rozvoje digitálních technologií, kybernetické bezpečnosti a umělé inteligence, uvedla von der Leyenová | zdroj: Profimedia

Rusko je přímým ohrožením pro uspořádání světa, uvedla dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou o dopadech války na Ukrajině.

EU chce v budoucnu hrát aktivnější roli v Indopacifiku, oznámila rovněž von der Leyenová, která se v Tokiu účastní 28. summitu EU-Japonsko, píší zahraniční agentury.

„Chceme převzít větší odpovědnost v regionu, který je tak důležitý pro naši prosperitu,“ napsala šéfka komise na twitteru. Ocenila také „silnou“ reakci Japonska na ruskou agresi Ukrajiny.

Japonsko je jednou z pěti zemí v indo-pacifickém regionu, které přijaly sankce proti Moskvě po ruské invazi na Ukrajinu. Obě strany summitu se shodly, že budou i nadále koordinovat své reakce na ruskou agresi a budou při tom brát v potaz i pozice Číny.

„Ruská invaze na Ukrajinu není jen záležitostí Evropy, ale otřásá srdcem mezinárodního řádu, včetně Asie. To nelze tolerovat,“ řekl Kišida.

Tokio a Brusel budou spolupracovat v oblasti rozvoje digitálních technologií, kybernetické bezpečnosti a umělé inteligence, které jsou „klíčem k naší konkurenceschopnosti a bezpečnosti“, uvedla von der Leyenová.

Jednání se účastní i předseda Evropské rady Charles Michel. Šéfka komise ještě dnes z Japonska odletí, Michel navštíví památník v Hirošimě.

Zdroje: