Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Finský prezident a premiérka podpořili vstup země do NATO

Aktualizováno: Finský prezident a premiérka podpořili vstup země do NATO
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg s finskou premiérkou Sannou Marinovou | zdroj: Profimedia

Finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marinová dnes oznámili, že podporují vstup země do Severoatlantické aliance.

(AKTUALIZOVÁNO, 11:45) Švédsko při rozhodování o možném vstupu do Severoatlantické aliance vezme v úvahu postoj Finska. Podle agentury Reuters to dnes uvedla švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová. Finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marinová dnes členství Finska v NATO podpořili.

„Finsko je nejbližším bezpečnostním a obranným partnerem Švédska a my musíme vzít finské stanovisko v úvahu,“ podotkla Lindeová.

Dánsko a Estonsko se dnes vyslovily pro rychlý proces přijetí Finska do NATO poté, co nejvyšší finští představitelé naznačili, že jejich země bude usilovat o členství v alianci. Dánská premiérka Mette Frederiksenová i předsedkyně estonské vlády Kaja Kallasová daly v prohlášeních na twitteru najevo, že přijetí Finska do aliance by maximálně podporovaly.

„Dánsko samozřejmě Finsko v NATO vřele přivítá. Posílí to NATO a naši společnou bezpečnost,“ napsala Frederiksenová. „Dánsko udělá všechno pro rychlý přijímací proces po formálním podání žádosti,“ dodala.

„Plnou podporu“ slíbila Finům také Kallasová. Estonsko podle ní učiní veškeré kroky spojené s očekávanou finskou žádostí rychle a podporuje „rychlý přijímací proces“. „Naši severní sousedé právě píší dějiny. Dnešní oznámení premiérky Sanny Marinové a prezidenta Sauliho Niinistö otevírá cestu pro finský vstup do NATO,“ napsala.

(AKTUALIZOVÁNO, 10:42) Finský ministr zahraničí Pekka Haavisto dnes prohlásil, že členství jeho země v alianci zvýší bezpečnost pobaltské oblasti. V debatě s poslanci Evropského parlamentu zdůraznil, že Finsko může nabídnout 280 000 vojáků připravených k boji a že finská armáda hodlá modernizovat své vzdušné síly.

„Jsme přesvědčeni, že Finsko přinese NATO přidanou hodnotu,“ řekl ministr. Podotkl přitom, že jeho zemi v současnosti žádné bezprostřední nebezpečí ze strany Ruska nehrozí.

Sociálnědemokratická strana premiérky Marinové se musí rozhodnout do soboty, zda podání žádosti Finska o vstup do NATO podpoří. Tisková konference, na níž má být oznámeno „rozhodnutí týkající se finské bezpečnostní politiky“, je naplánovaná na neděli, napsala agentura AFP s odvoláním na úřad finského prezidenta. Také rozhodnutí Švédska ohledně členství v NATO se očekává v brzké době.

Podpora vstupu do Severoatlantické aliance v obou zemích po únorovém ruském útoku na Ukrajinu výrazně vzrostla. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění televize Yle nyní vstup podporuje 76 procent Finů, pouze 12 procent dotázaných se vyjádřilo proti. V předchozích letech přitom členství podporovala jen asi čtvrtina obyvatel Finska.

Osud Ukrajiny je pro Finsko zvlášť znepokojující. Země sdílí s Ruskem 1300 kilometrů dlouhou hranici a v roce 1939 čelila invazi ze strany Sovětského svazu. Finsko se dlouho útoku úspěšně bránilo, nakonec ale v důsledku konfliktu přišlo o deset procent svého území.

(09:37, původní zpráva) Finsko a Švédsko přehodnocují svou neutralitu a zvažují členství v NATO v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Finský prezident Finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marinová oznámili, že vstup země do NATO podporují.

Niinistö a Marinová ve společném prohlášení uvedli, že členství v Severoatlantické alianci posílí bezpečnost Finska. Finské členství zároveň podle nich posílí celou alianci.

„Finsko musí bezodkladně požádat o členství v Severoatlantické alianci. Doufáme, že kroky, které jsou k tomuto rozhodnutí v naší zemi ještě potřeba, budou provedeny rychle během několika příštích dnů,“ uvedli finský prezident a premiérka.

Také rozhodnutí Švédska ohledně členství v NATO je očekáváno v brzké době.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg koncem dubna prohlásil, že pokud Finsko a Švédsko o vstup do aliance požádají, budou vítány a jejich přijetí bude rychlé.

Naproti tomu Moskva varovala před „vojenskými a politickými následky“.

Zdroje: