Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Biden přislíbil úzkou spolupráci s Evropskou unií a NATO

Biden přislíbil úzkou spolupráci s Evropskou unií a NATO
Podle šéfa Bílého domu je nezbytné, aby USA a Evropa jednaly společně. | zdroj: Profimedia

Nový americký prezident Joe Biden dnes slíbil úzkou spolupráci s Evropskou unií při řešení výzev současnosti.

Americký prezident Joe Biden v pátek pronesl první projev, adresovaný mezinárodnímu publiku, a to na virtuální Mnichovské bezpečnostní konferenci. Naznačil, že chce obrátit étos bývalého prezidenta Trumpa, který razil heslo „America First“. Biden místo toho deklaroval: „Amerika je zpět“ („America is back“). Uvedl, že Severoatlantická aliance má zásadní význam pro společnou bezpečnost a zdůraznil, že USA dodrží své spojenecké závazky. „Amerika je zpátky, transatlantické spojenectví je zpět,“ prohlásil prezident.

Demokracie nám nespadla do klína náhodou. Musíme ji bránit, musíme ji chránit a musíme za ni bojovat.

Partnerství mezi Evropou a Spojenými státy nazval „základním kamenem všeho, čeho chceme ve 21. století dosáhnout“. Dodal, že Spojené státy se nezajímají o minulost a ve spolupráci hledí jen do budoucnosti. „Vím, že minulé roky byly pro vztahy s Evropskou unií náročné, ale mohu vám slíbit, že Amerika je odhodlána spolupracovat,“ řekl.

Biden v projevu hovořil o společných hodnotách, které USA s Evropou zastávají. Za nejdůležitější označil demokracii. „Demokracie nám nespadla do klína náhodou. Musíme ji bránit, musíme ji chránit a musíme za ni bojovat,“ zdůraznil.

Prezident slíbil spojencům, že Spojené státy jsou připravené spolupracovat v otázce kontroly zbraní, epidemie covidu-19 nebo kybernetické bezpečnosti a klimatické krize.

„Jsme přímo uprostřed důležité diskuze o budoucím směřování našeho světa. A to mezi těmi, kteří tvrdí, že - vzhledem ke všem výzvám, kterým čelíme, od čtvrté průmyslové revoluce po globální pandemii - je autokracie tou nejlepší cestou vpřed, a těmi, kteří chápou, že demokracie je pro splnění těchto výzev nezbytná,“ řekl Biden.

Problematický vztah s Ruskem i Čínou

Prezident Biden mluvil také o vztazích s Ruskem a Čínou. Cílem Ruska je prý oslabit Evropskou unii a transatlantické vztahy. Biden výslovně kritizoval šéfa Kremlu Vladimira Putina a rovněž uvedl, že očekává složité vztahy i s Čínou.

„Putin chce oslabit evropské společenství a naše transatlantické partnerství, protože pro Kreml je mnohem snadnější provokovat a hrozit samostatným zemím,“ řekl Biden, který vyzval ke úzké spolupráci USA a Evropy.

Problémy americký prezidenta očekává i ve vztazích s Čínou, která se podle něj snaží podkopat zásady mezinárodního hospodářského systému. „Musíme se připravit na dlouhodobé soupeření s Čínou, a bude to tvrdé,“ prohlásil Biden. Podle šéfa Bílého domu je proto nezbytné, aby USA a Evropa jednaly společně.

Zdroje: