Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Komentář: Rus zabíjel v Praze, soudce ho pustil na svobodu

Komentář: Rus zabíjel v Praze, soudce ho pustil na svobodu
Záběr z místa, kde opilý Rus usmrtil cizinku | zdroj: Profimedia

Nedělejte si iluze o soudcích a státních zástupcích. Pro některé z nich jsou selský rozum a odpovědnost pojmy vzdálenější než Mléčná dráha. Je neuvěřitelné, koho dokážou propustit z vazby.

Rus Oleg Gubin o silvestrové noci uháněl namol opilý za volantem luxusní limuzíny víc než stokilometrovou rychlostí centrem Prahy. Na přechodu smetl mladou Kolumbijku, která do Česka přiletěla s přáteli oslavit příchod nového roku.

Svou oběť nabral na kapotu auta a vláčel ji desítky metrů. Když se z místa pokoušel ujet, zastavili ho přihlížející lidé i kamarádi oběti. Málem ho zlynčovali. Gubina zachránili policisté, kteří na místo dorazili za několik minut.

Šestadvacetiletá dívka byla na místě mrtvá. Čtyřicetiletý řidič, jehož divokou jízdu nočním městem zaznamenala palubní kamera, nadýchal dvě promile alkoholu.

Gubina vzal soud do vazby. Ve vazební cele pankrácké věznice však strávil jen pár desítek hodin. Soudkyně ho propustila poté, co písemně slíbil, že neopustí Česko, nebude se vyhýbat trestnímu stíhání a poté, co složil kauci milion korun. Vazbu překvapivě nepožadovala ani státní zástupkyně.

Jenže Gubin, jak jinak, zmizel. V únoru se přestal hlásit probačnímu pracovníkovi. Jeho advokát oznámil, že je doma v Rusku.

Život v ceně mercedesu

Na případu bije do očí kromě jiného i milionová kauce, za kterou se Rus dostal na svobodu. Směšná částka ve srovnání s jeho majetkovými poměry, srovnatelná s hodnotou mercedesu, kterým zabíjel. Především ale nesouměřitelná s hodnotou lidského života, který zmařil.

Nasnadě je také otázka: Jak je možné uvěřit slibu cizince, že neopustí Česko, když tady nemá trvalé bydliště, firmu nebo živnost? Proč státní zástupkyně Zuzana Falberová netrvala na vazbě?

Advokát Jaroslav Ortman (který však Gubina neobhajuje) se v Událostech a komentářích ČT (zde) postupu justice podivil a upozornil, že v Česku není na posuzování vazby "jednotný metr".

Státní zastupitelství obžalovalo Rusa z usmrcení z nedbalosti a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Státní zástupce Kamil Švec, který případ převzal, však uvažuje o tom, že obžalobu překvalifikuje (zpřísní) na úmyslné obecné ohrožení s následkem smrti, za které je sazba 12 až 20 let nebo doživotí.

Přiměly ho k tomu záběry z kamery, kterou měl Gubin v autě. "Tak šílenou jízdu městem jsem za třicet let své praxe neviděl," vypověděl Švec.

Na Gubina teď Česko patrně vydá mezinárodní zatykač. Advokát Ortman ale neočekává, že by Rusové silničního piráta a zabijáka vydali. V ČT popsal obdobné případy, kdy žádostem z Česka nevyhověli.

Že by hvězdná chvíle pro Miloše Zemana? Lidovecký poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka na svém twitterovém účtu informuje, že prezidentovi pošle dopis, ve kterém ho požádá, aby využil své konexe v Rusku a zasadil se o Gubinovo vydání do rukou české justice.

Žádná chyba

Gubinův případ teď dostal na starost soudce Jiří Horký. Hned zkraje vyslovil názor, že soudkyně, která rozhodla o propuštění muže z vazby, žádnou chybu neudělala. "Soudkyně rozhodovala v souladu se zákonem, rozhodně na její straně není možné konstatovat nějaké pochybení. Obžalovaný hovořil, že chce zůstat, že chce nést odpovědnost," prohlásil Horký a upozornil, že vazbu nepožadovala ani státní zástupkyně.

Copak ale soulad se zákonem stačí? U akademicky vzdělaných právníků je přece namístě očekávat, že kromě znalosti paragrafů mají také to, čemu se říká soudnost, anebo zdravý či selský rozum

Jenže žádný div, že se Horký právniček zastal. Sám má na hlavě horu másla.

V roce 1997 opomněl požádat o prodloužení vazby pro Ivana Roubala, obviněného z pěti vražd. Soudcovu chybu napravili policisté, kteří Roubala zatkli ihned poté, co opustil celu za jiné trestné činy. Nakonec byl Roubal, jeden z nejhorších sériových vrahů v dějinách země, odsouzen na doživotí. A Horký, jehož hodnocení najdete zde, vesele soudí dál. Už dva ministři ho v minulosti chtěli vysvléknout z taláru, ale kárný senát jim nevyhověl.

A aby se Horký necítil jako exemplární případ, připomínám tři obdobné případy z jiných soudů. Liberecký soudce Vladimír Maxa v roce 1999 propustil z vazby,  dva bosy liberecké větve drogové mafie. Soudce se spokojil s písemným slibem mafiánů ve stylu "už to víckrát neuděláme".

V roce 2002 soudce ústeckého krajského soudu Edvin Svoboda opomenul formálně prodloužit vazbu dvěma Ukrajincům, obžalovaným z dvou vražd a osmi loupežných přepadení. Prý měl tenkrát plnou hlavu povodní. Plzeňský soudce Eduard Wipplinger zase před deseti lety propustil z vazby drogového bosse z Polska Jacka Dragona, na kterého vydal Interpol mezinárodní zatykač. Soudce pravil, že si zatykače nevšiml.

A na konec…

Na konec si vypůjčím výrok spisovatele a právníka Francoise Rabelaise: "Právo je jenom krásný talár vyšívaný lejnem."

Netvrdím, že v této zemi platí absolutně. Na Gubinův případ (i několik dalších kauz) však padne jako ulitý, nemyslíte?

Zdroje:
Vlastní