Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Rohaté akrobaty čeká slaná odměna

Rohaté akrobaty čeká slaná odměna
Lezecké schopnosti Kozorožce horského alpského jsou neskutečné | zdroj: Profimedia

Kozorožec horský, někdy nazývaný alpský, má tuze pozoruhodnou vlastnost: dovede vylézt téměř kamkoliv. U některých snímků doslova zůstává rozum stát.

Pobyt ve výškách je pro kozorožce přirozený. Často pobývají na vysokých, prudkých útesech a kamenitých polích, ve strmých svazích a suti se pohybují s velkou jistotou. Dovedou přejít vrcholy a hřebeny hor či skalní rozsedliny. 

Jedním z nejnáročnějších výkonů těchto zdatných lezců je však bezpochyby výprava, která se pravidelně koná u italského jezera Cingino.

Právě tady kozorožci stoupají na strmou zeď přehrady. A mnozí lidé, kteří spatří tuto scénu poprvé, si musí bezpochyby myslet, že je šálí zrak. Důvod, proč kozorožci podstupují toto dobrodružství, je prostý - s gustem olizují sůl z kamenů, z nichž je přehrada postavena. 

zdroj: YouTube

Chybělo přitom málo a toto pozoruhodné zvíře zmizelo ze světa. Kozorožci byli totiž celá staletí cenným úlovkem jak kvůli bezoárovým koulím ze zažívacího traktu, tak třeba i pro své rohy. Využívaly se například pro výrobu léků i různých alchymistických lektvarů. 

Počátkem 20. století nakonec v italském Gran Paradiso přežívalo jen několik desítek kozorožců. Díky ochranným projektům a přísnému dohledu nad těmito mohykány se však podařilo populaci kozorožce horského zachránit a nyní jich v Alpách žije 25-30 tisíc.

Zdroje:
Profimedia, Wikipedia.org, chovzvirat.cz