Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Republikánka zbavena vlivu v Kongresu za šíření konspiračních teorií

Republikánka zbavena vlivu v Kongresu za šíření konspiračních teorií
Greeneová byla v Kongresu nováčkem a je jedním z pokračovatelů politického stylu exprezidenta Trumpa. | zdroj: Profimedia

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek odvolala ze dvou svých výborů republikánskou kongresmanku Marjorie Taylorovou Greeneovou. Podle agentury AP jde o bezprecedentní postih, který si zástupkyně státu Georgia podle většinových demokratů zasloužila za násilnou rétoriku z minulých let a za šíření konspiračních teorií včetně prvků hnutí QAnon. Vyloučení z výborů podpořilo také 11 republikánských kongresmanů.

Výsledek v zásadě zbavuje Greeneovou jejího vlivu v Kongresu, jelikož výbory jsou klíčové při prosazování legislativních návrhů a vykonávání dohledu nad vládou, píše deník The New York Times (NYT). Demokratická většina komory hlasování vyvolala poté, co republikáni dali najevo, že z chování Greeneové nevyvodí hmatatelné důsledky.

Své výroky o politickém násilí či o QAnon se nově zvolená kongresmanka před hlasováním snažila prezentovat jako „slova minulosti“. QAnon je poměrně nový a spletitý hodnotový systém založený na příběhu o globálním spiknutí elit, které uctívají Satana a zneužívají děti. Greeneová se za šíření těchto výmyslů neomluvila, stejně tak se neomluvila za vyjádření podpory popravám demokratických politiků. Při vystoupení na půdě sněmovny nicméně uvedla, že některých výroků z minulých let lituje.

Ve větší z obou komor amerického Kongresu se nakonec pro její potrestání vyslovilo 230 zákonodárců, tedy téměř všichni demokraté a 11 republikánů. Proti bylo 199 členů Republikánské strany. Na vyloučení Greeneové z výboru pro školství a rozpočtového výboru stačila prostá většina.

Šéfka sněmovny Nancy Pelosiová republikánku z Georgie ve čtvrtek označila za „extrémní konspirátorku“ a řekla, že kdyby kterýkoli z demokratů „ohrožoval bezpečí jiných členů“, straničtí kolegové by zakročili. „Jako Američané se musíme držet vyšších standardů a plně odsoudit takovéto výroky,“ uvedla zase republikánka Nicole Malliotakisová na adresu své stranické kolegyně.

protest proti Marjorie Taylorové Greeneové Plakát požadující odvolání republikánky Marjorie Taylorové Greeneové, která se mimo jiné vysmívala přeživšímu střelby ve škole v Parklandu | zdroj: Profimedia

Greeneová je v Kongresu teprve měsíc a řadí se ke křídlu Republikánské strany oddanému bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. AP ji označuje také za mistryni v provokování demokratů, zviditelňování se a vybírání peněz na kampaň.

Jako Američané se musíme držet vyšších standardů a plně odsoudit takovéto výroky.

Na její náklonnost k hnutí QAnon média upozorňovala už během její loňské kandidatury do sněmovny, kdy také vyšly najevo její protimuslimské a antisemitské postoje. Na konci ledna se Greeneová znovu dostala do titulků zpravodajství například kvůli příspěvku z listopadu 2018, v němž spekulovala, že ničivý lesní požár v Kalifornii způsobil jakýsi paprsek přenášející energii Slunce na Zem. Na začátku roku 2019 zase „olajkovala“ facebookový komentář o „kulce do hlavy“ pro Pelosiovou. Násilná rétorika pokračovala i během loňské kampaně, kdy uvedla, že jedinou cestou, jak si vydobýt ztracené svobody, je získat je „za cenu krve“.

Co je to QAnon? Jde o rozsáhlou a ničím nepodloženou teorii, která říká, že Donald Trump vede tajnou válku proti elitním pedofilům, kteří uctívají Satana a kteří mají posty ve vládě, v byznysu i v médiích. Lidé, kteří v QAnon věří, spekulovali, že Trumpův boj povede k jakémusi dni zúčtování, kdy budou zatčeni a popraveni důležití a vysoce postavení lidé jako třeba Hillary Clintonová. Existuje ale mnoho dalších linek a teorií a celkový seznam QAnon tvrzení je obrovský - a často i protichůdný. Přívrženci čerpají ze zpravodajských událostí, historických faktů a numerologie, aby vytvořili své vlastní zkonstruované závěry. (více k tématu zde)

„Bylo mi dovoleno věřit věcem, které nebyly pravda... A toho rozhodně lituji,“ řekla ve čtvrtek. Jako problematické přitom hodnotila výhradně vyjádření z roku 2018. AP její projev označila za směsici couvání a ukazování prstem.

Greeneová mimo jiné v rozporu se svými dřívějšími vyjádřeními na sociálních sítích uvedla, že nepochybuje o tom, že teroristické útoky z 11. září 2001 se skutečně odehrály a že nevěří zvěstem o tom, že zprávy o několika případech střelby v amerických školách jsou vymyšlené. Myšlenkám QAnon už prý nevěří, v pondělí přitom na twitteru psala o „antitrumpovských pedofilech“, což je jeden z hlavních prvků mytologie dané komunity.

Po večerním hlasování kongresmanka na twitteru poděkovala „skutečným republikánům“, kteří se za ni postavili. Na dnešek ohlásila tiskovou konferenci.

Zdroje: