Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Média popsala drama v Kongresu, Moskva předpovídá úpadek USA

Média popsala drama v Kongresu, Moskva předpovídá úpadek USA
Trumpovi příznivci na několik hodin obsadili Kapitol | zdroj: Profimedia

Po vpádu stoupenců amerického prezidenta Donalda Trumpa do svatyně americké demokracie na Kapitolu usoudila řada ruských politiků, že Američané ztratili veškeré právo poučovat o demokracii jiné země. Demokracie v USA podle Moskvy "kulhá na obě nohy".

"Svátek demokracie skončil. Bohužel spadl na dno, a to říkám bez náznaku škodolibosti. Amerika ztratila směr, a nemá tedy právo jej udávat - a už vůbec ne jej druhým vnucovat," napsal na facebooku předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov.

Moskva za vlády prezidenta Vladimira Putina dlouhodobě nesnáší americkou kritiku stavu ruské demokracie a obviňuje Washington z pokrytectví a povýšenosti, připomněla agentura AFP. Prominentní ruští politici podle ní interpretují Trumpovo odmítání uznat výsledky listopadových prezidentských voleb a rostoucí rozpory mezi politickými tábory v USA jako jasné známky úpadku.

"Spojené státy už určitě nemohou vnucovat jiným zemím volební vzory, ani se pokládat za maják demokracie ve světě," prohlásil předseda zahraničního výboru dolní komory parlamentu Leonid Sluckij. "Bumerang barevných revolucí se obrací proti USA," řekl v narážce na lidové revolty v bývalých sovětských republikách, zejména na Ukrajině, v Gruzii a naposledy v Bělorusku, které Moskva odmítá a připisuje je americkému podvratnému pronikání do ruské sféry vlivu. Sluckij také předpověděl "krizi amerického mocenského systému".

Poslanec Anton Gorelkin poblahopřál twitteru a facebooku k pozastavení Trumpových účtů. "Sociální sítě musí fungovat podle jasných pravidel v rámci zákona, protože absolutní svoboda informací se stává zbraní v rukou extremistů," zdůraznil v ruské sociální síti Telegram v zjevné narážce na západní kritiku ruských snah posílit kontrolu úřadů nad internetem a sociálními sítěmi.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová prohlásila, že Moskva pokládá dění ve Washingtonu za vnitřní věc Spojených států a že Rusko přeje americkému lidu, aby dramatický okamžik vlastních dějin prožil důstojně.

"Přitom znovu upozorňujeme na to, že volební systém v USA je archaický a neodpovídá soudobým demokratickým normám, když vytváří možnosti pro četná narušení, a americká média se stala nástrojem politického boje. To přispělo k rozkolu ve společnosti," prohlásila.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil "bezprecedentní násilí proti Kongresu USA". Na twitteru současně ocenil odolnost nejstarší demokratické instituce na světě, když jen po pár hodinách po vpádu dokázala potvrdit vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách, a tím i vůli amerického lidu.

Média popisují dramatickou atmosféru při "útoku" na Kongres

Nepořádek a materiální škody v budově Kongresu USA, poničené vybavení novinářů, několik zraněných a čtyři mrtví. Takový je účet středeční "vzpoury" příznivců amerického prezidenta Donalda Trumpa v areálu washingtonského Kapitolu. Média po šokujících scénách popisovala události z pohledu těch, kdo po vpádu výtržníků zůstali uvnitř budovy. Novináři a poradci zákonodárců se skrývali, kde to jen šlo, v místnostech vznikaly barikády. Někteří z kongresmanů, kteří nebyli evakuováni, uvedli, že se připravovali na boj.

Trumpovi stoupenci ovlivnění přívalem dezinformací o podzimních prezidentských volbách se pustili do konfrontace s policií prakticky hned po začátku středeční společné schůze Kongresu - krátce poté, co je prezident na shromáždění u Bílého domu vyzval, aby se vydali ke kongresové budově. Kolem 14:00 místního času (20:00 SEČ) se část z nich dostala za policejní linii a přes rozbitá okna a vylomené dveře začali demonstranti proudit do Kapitolu.

"Protestující jsou v budově." Tato "zlověstná" slova zachytil jeden z mikrofonů v jednacím sále Senátu okolo 14:10, napsal list The Wall Street Journal (WSJ). To, co v tu chvíli začínalo, označil deník The Washington Post (WP) za nejzávažnější útok na Kongres od roku 2001, kdy teroristé 11. září unesli letadlo s cílem narazit s ním do budovy v centru Washingtonu.

"Myslel jsem, že se budeme muset ven probojovat," řekl The New York Times (NYT) demokratický kongresman Jason Crow, který před vstupem do politiky absolvoval vojenskou misi v Iráku. Jeho republikánský kolega předtím na facebooku zevnitř Kongresu hlásil: "Odlomili jsme kusy nábytku, abychom si udělali hole na obranu Sněmovny reprezentantů Spojených států."

Podle WP při vpádu demonstrantů vstoupil do hry bezpečnostní protokol, který je výsledkem událostí z 11. září 2001, ale dosud nikdy nebyl aplikován. Lídři obou kongresových komor a viceprezident Mike Pence, který volebnímu zasedání předsedal, byli evakuováni neznámo kam.

Záběry z incidentu ukazují, že policie po prvotním vniknutí nebyla schopna zadržet postup rozzuřeného davu. Demonstranti začali obsazovat Kapitol, přičemž na chodbách skandovali "USA!" nebo "Zastavte krádež!", což je heslo na podporu Trumpových nepodložených tvrzení o volebních podvodech. Nakonec se dostali i do jednacích sálů obou komor nebo do kanceláře předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

"Tohle je naše země, tohle je náš dům," řekl jeden z účastníků nepokojů reportérovi britské televize ITV na otázku, jaký je jeho vzkaz zákonodárcům.

Asi o půl třetí senátorka Amy Klobucharová po pohledu na svůj mobil oznámila, že v budově se střílelo, píše WP, jehož reportér byl tu chvíli na novinářské tribuně hlavního sálu Senátu. Krátce na to policie nařídila odchod a novináři byli společně se senátory odvedeni do podzemního návštěvnického centra, které zahrnuje i několik opevněných místností.

Možná nejdramatičtější moment se odehrál v hlavním sále Sněmovny reprezentantů, kde v jednu chvíli skupina policistů hlídala zabarikádovaný vstup s vytaženými pistolemi, zatímco výtržníci z druhé strany rozbili sklo a bušili do dveří. Fotograf agentury AP zachytil, jak kongresman Crow ve vypjaté situaci drží za ruku zjevně otřesenou kolegyni Susan Wildovou.

Všichni zákonodárci se nakonec dostali do bezpečí, zatímco jejich podřízení a novináři se ukrývali v různých částech Kapitolu. "Jeden vysoce postavený republikánský poradce, který má kancelář nedaleko pléna Senátu, řekl, že vzal ocelovou tyč a zajistil s ní dveře, když se masa prezidentových podporovatelů přiblížila. Zdálo se mu, že výtržníci na dveře bouchali asi 20 minut," popisuje WP.

Bezpečnostní složky nakonec nepovolané osoby z Kongresu vytlačily i za pomoci slzného plynu, zákonodárci se vrátili k potvrzování výsledků voleb a začaly se mapovat škody.

Video zveřejněné zpravodajkou televize CNN ukazuje rozházené dokumenty v jedné ze senátních kanceláří, demonstranti také v jedné z chodeb strhli desku se jménem a funkcí Pelosiové. Muž, který byl vyfotografován v jejím pracovním křesle, řekl NYT, že jí na stole nechal vzkaz: "Nancy, byl tady Bigo, ty svině." Před budovou Kongresu zase dav ničil vybavení pracovníků agentury AP.

K čemu se nicméně účastníci nepokojů nedostali, byly speciální dřevěné bedny s "certifikáty" o volitelských hlasech v jednotlivých státech. NYT napsal, že poradci je při evakuaci Senátu nezapomněli odnést, a zajistili tak, že "vandalové nemohli doslova ukrást výsledky voleb".

Zdroje: