Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Trumpovi příznivci na několik hodin obsadili Kapitol, přerušili jednání Kongresu

Aktualizováno: Trumpovi příznivci na několik hodin obsadili Kapitol, přerušili jednání Kongresu
Trumpovi příznivci obsadili budovu Kongresu | zdroj: Profimedia

Očekávané oficiální vyústění amerických prezidentských voleb vystřídal chaos, který řada politiků i komentátorů označuje za bezprecedentní v moderních amerických dějinách. Společné zasedání obou komor Kongresu ke stvrzení vítězství demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách narušili příznivci jeho soupeře a úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa, kteří na několik hodin ovládli budovu Kongresu.

Jednu demonstrantku v budově Kongresu postřelila kapitolská policie, veteránka letectva zranění později podlehla. Poraněno bylo při potyčkách také několik policistů. Na místě zasahovala národní garda i federální pořádkové síly. Později se budovu Kapitolu podařilo vyklidit a policie rozehnala zbytky demonstrantů slzným plynem před mimořádným zákazem vycházení, který ve Washingtonu začal platit o půlnoci našeho času.

Vpád Trumpových příznivců do budovy Kapitolu si nakonec vyžádal čtyři oběti, zatčeno bylo 52 lidí. Bezmála 50 lidí policie zadržela kvůli porušení zákazu vycházení, z toho 26 v areálu Kapitolu. Další lidé byli zadrženi kvůli držení střelných zbraní bez potřebných povolení. Starostka Washingtonu později prodloužila stav nouze v metropoli na následující dva týdny - tedy až do doby, kdy se má prezidentského úřadu ujmout Biden.

Trump opakovaně odmítá uznat výsledky listopadových voleb a bez důkazů tvrdí, že vzešly z podvodů. Zopakoval to i na středeční demonstraci svých příznivců před Bílým domem společně s poznámkou, že nikdy neuzná svou prohru. Dav se následně přesunul před budovu Kongresu, kde začalo jednání k oficiálnímu potvrzení vítězství Trumpova soupeře, demokrata Bidena. Atmosféra byla stále více vyhrocená, několik stovek demonstrantů poté protrhlo bezpečnostní zábrany. Demonstranti následně ovládli celé prostranství před budovou.

profimedia-0581520772 Stoupenci Donalda Trumpa demonstrovali proti výsledkům prezidentských voleb | zdroj: Profimedia

Někteří se začali dobývat také do budovy a obě komory Kongresu, které v tu chvíli separátně projednávaly námitky republikánů ke sčítání hlasů v Arizoně, přerušily jednání. Ochranka následně členům Kongresu nařídila nasadit plynové masky, protože uvnitř budovy použila slzný plyn.

Všichni zákonodárci včetně viceprezidenta Mikea Pence se dostali do bezpečí. Protestující však například zdemolovali vybavení kanceláře předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a ničili i vybavení novinářů, které Trump jen několik hodin předtím znovu označil za "nepřátele státu".

Úřady povolaly národní gardu federálního okrsku kolem hlavního města Washingtonu, na místo dorazily i pořádkové síly z okolního Marylandu a Virginie. Do zásahu se zapojili rovněž příslušníci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Starostka Washingtonu vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení.

Dění v Kapitolu odsoudili čelní političtí představitelé obou hlavních politických stran, kteří vyzývali demonstranty k odchodu ze sídla Kongresu. Viceprezident Mike Pence hrozil tvrdým stíháním všech zúčastněných.

Biden situaci označil za bezprecedentní útok na americkou demokracii a vyzval Trumpa, aby svoje příznivce z Kapitolu odvolal. Ten následně zveřejnil video, v nimž podporovatelům vzkázal, aby šli domů. Jejich jednání však neodsoudil a vyjádřil pochopení pro jejich zlost. Volby znovu bez důkazů prohlásil za zmanipulované a "ukradené". Sociální síť twitter následně k jeho příspěvku přidala varování, kterým v posledních dvou měsících opatřuje téměř veškerá Trumpova prohlášení o volbách. Tentokrát však navíc napsala, že "na tento tweet nelze odpovědět, nelze ho retweetovat, ani lajkovat kvůli nebezpečí násilností".

"Tyhle věci se stávají, když vezmete posvátné drtivé volební vítězství (...) skvělým patriotům, se kterými se tak špatně a nespravedlivě zacházelo po tak dlouhou dobu. Běžte domů s láskou a v míru. Pamatujte si tento den navždy!" napsal prezident na twitteru. Sociální síť však jeho příspěvek skryla, protože odporoval jejím pravidlům.

profimedia-0581545399 Stoupenci Donalda Trumpa před budovou Kapitolu | zdroj: Profimedia

Zhruba stovka demonstrantů, z nichž někteří byli ozbrojení, se shromáždila také před budovou Kapitolu v Atlantě, která je hlavním městem amerického státu Georgia. Státní tajemník Brad Raffensperger, který je v Georgii nejvyšším dohlížitelem nad konáním voleb a s nímž se Trump v posledních týdnech dostal do mnoha sporů, byl z preventivních důvodů z budovy evakuován spolu s dalšími spolupracovníky. Trumpovi příznivci ve středu odpoledne protestovali i před sídly administrativy v dalších amerických městech, včetně Atlanty, Denveru či Phoenixu. Kapitolům jednotlivých amerických států se však vyhnuly chaos i násilí,

Policie rovněž uvedla, že v sídle Celostátního výboru Republikánské strany (RNC) ve Washingtonu objevila výbušné zařízení a pomocí řízené exploze ho bezpečně zneškodnila. Evakuováno bylo dříve také sídlo Celostátního výboru Demokratické strany (DNC), kde byl podle listu nalezen podezřelý balíček. Sídla obou výborů se v hlavním městě nacházejí jen několik bloků od budovy Kapitolu.

Dění v USA odsoudila řada světových zemí, včetně Kanady, Británie, Francie i EU. "Násilí ve Washingtonu není dobrý příklad pro země usilující o demokracii," uvedl v prohlášení český ministr zahraničí Miroslav Petříček. Násilí ve washingtonském Kapitolu odsoudili i demokratičtí exprezidenti Bill Clinton a Barack Obama a bývalý republikánský prezident George W. Bush. "Jsem zděšený tím, jak si někteří političtí lídři od voleb počínají lehkomyslně," citovala média někdejšího státníka.

profimedia-0581545496 Stoupenci Donalda Trumpa před budovou Kapitolu | zdroj: Profimedia

Celá situace se odehrávala také na pozadí dvojice zásadních soubojů o senátorská křesla v Georgii. Trump před několika dny varoval své příznivce, že kontrola Senátu je pro republikány "poslední obrannou linií" a že ztrátu tamní většiny nelze dopustit.

Demokraté mají dva senátory v Georgii a ovládnou Senát

Kandidáti Demokratické strany zvítězili v obou kláních senátních voleb v americkém státě Georgia, a demokraté tak budou napříště kontrolovat kromě Sněmovny reprezentantů i Senát. Podle prognóz médií zvítězili v úterních volbách demokraté Raphael Warnock a Jon Ossoff, kteří porazili stávající republikánské senátory Kelly Loefflerovu a Davida Perduea. Kontrola nad Senátem je klíčová například při schvalování postů ve vládě.

Pokud se prognózy potvrdí, budou mít demokraté a republikáni v Senátu shodně 50 mandátů. Při vyrovnaném poměru hlasů má v této komoře Kongresu rozhodující slovo jeho předseda, kterým je v americkém systému viceprezident. A tato funkce bude od 20. ledna stejně jako ta prezidentská v rukách Demokratické strany.

Budoucí viceprezidenta Kamala Harrisová tak bude moci při nerozhodném hlasování zvrátit jeho výsledek ve prospěch demokratické administrativy vedené příštím prezidentem Joem Bidenem.

Zatímco demokrat Warnock bude prvním černošským senátorem zvoleným za Georgii, 33letý Ossoff bude nejmladším členem Senátu.

Senát je v Kongresu při utváření zákonů rovnocenným partnerem Sněmovny reprezentantů. Silnější je navíc v tom, že schvaluje obsazení postů ve vládě i na federálních soudech. Ve sněmovně dosáhli demokraté těsné většiny už v listopadových volbách. Nyní získali kontrolu nad celým Kongresem.

Zdroje: