Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rakev s královnou Alžbětou II. je do pondělí vystavena ve Westminsterském sále

Rakev s královnou Alžbětou II. je do pondělí vystavena ve Westminsterském sále
Rakev s královnou Alžbětou II. je vystavena ve Westminsteru | zdroj: Profimedia

Smuteční průvod dnes v Londýně doprovodil pozůstatky britské královny Alžběty II. z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu - Westminsterského paláce. Osm příslušníků granátnické gardy tam umístilo rakev na katafalk ve Westminsterském sále, kam už začali proudit lidé, kteří se chtějí naposledy s královnou rozloučit. Možnost budou mít až do pondělí 19. září, kdy bude státní pohřeb.

Sál se pro veřejnost otevřel krátce po 18:00 SELČ. Frontu, která se vine po jižním břehu Temže a je dlouhá už 4,5 kilometru, vedl 24letý skaut Enver Eng. Stanici BBC řekl, že pro něj byla „ohromná čest“ moci takovou úlohu pro královnu vykonat. Alžběta II. byla podle něj „skvělá a zlepšila životy mnoha mladým lidem“.

Rakev na lafetě tažené šestispřežím Královského dělostřeleckého pluku doprovázeli nový král Karel III., oba jeho synové a další blízcí příbuzní zesnulé. Zástup kráčel pohřebním tempem 75 kroků za minutu, které udávaly bubny i žestě vojenského orchestru.

profimedia-0722670250 Rakev s pozůstatky Alžběty II. zamířila z Buckinghamského paláce do Westminsterského paláce | zdroj: Profimedia

Asi hodinu předtím, než průvod vyšel z královského sídla, londýnská radnice na twitteru upozornila, že všechny plochy určené pro přihlížející už jsou plné a policie nebude pouštět další zájemce. Zhruba dvoukilometrová cesta centrem Londýna byla zalitá sluncem a lemovaly ji desetitisíce lidí, z nichž někteří hlasitě tleskali, když je průvod míjel.

Rakev byla zakrytá královskou standartou Velké Británie, na které na fialové sametové podušce spočívala britská imperiální koruna. Tu měla Alžběta II. na hlavě při své korunovaci v roce 1953.

Vedle koruny i nyní ve Westminsterském sále leží věnec z bílých květin, například růží a jiřin, ale také z větviček jehličnanů ze zahrad skotského zámku Balmoral, kde královna 8. září zemřela, nebo snítky levandule a rozmarýnu ze zahrad královského hradu Windsor.

profimedia-0722671174 Rakev s královnou Alžbětou II. je vystavena ve Westminsterském sálu | zdroj: Profimedia

Za novým králem a jeho sourozenci - princeznou Anne, princem Andrewem a princem Edwardem - šli v průvodu královnini vnuci, tedy následník trůnu princ William, jeho mladší bratr Harry a jejich bratranec Peter Phillips, syn princezny Anne. Následovali další členové rodiny - manžel princezny Anne Tim Laurence, královnin bratranec vévoda z Gloucesteru a synovec, hrabě ze Snowdonu.

profimedia-0722672671 Karel III., princezna Anne, princ Andrew a princ Edward | zdroj: Profimedia

Princové Andrew a Harry na rozdíl od krále, princezny Anne či prince Williama neměli své vojenské uniformy, ačkoli Harry deset let sloužil v armádě. Jeho mluvčí před začátkem průvodu uvedl, že „Harryho vojenská služba nespočívá v uniformě“.

Ženské příslušnice královské rodiny včetně manželky Karla III. Camilly a rovněž Kate a Meghan, tedy manželek princů Williama a Harryho, zamířily do parlamentu autem.

Tisíce lidí už od pondělí stojí ve frontě, kde čekají na možnost poklonit se rakvi s královnou, která bude ve Westminsterském sále uložená do pondělních 07:30 našeho času. Sál se pro veřejnost otevřel dnes v 18:00 našeho času. Britové pohřbí Alžbětu II. v pondělí, na kdy vláda vyhlásila státní svátek.

profimedia-0722672195 Cestu rakve s pozůstatky královny Alžběty II. centrem Londýna lemovaly desetitisíce lidí | zdroj: Profimedia  

Westminsterský sál je nejstarší částí paláce. V roce 1097 jej nechal postavit anglický král Vilém II. Ryšavý. Ve své téměř původní podobě stojí i dnes.

Zdroje: