Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Karel III. v Buckinghamském paláci přijal rakev s pozůstatky Alžběty II.

Karel III. v Buckinghamském paláci přijal rakev s pozůstatky Alžběty II.
Rakev s pozůstatky britské královny přijíždí do Buckinghamského paláce | zdroj: Profimedia

Nový britský král Karel III. večer v Buckinghamském paláci společně se svými sourozenci i vnoučaty Alžběty II. přijal rakev s pozůstatky své zesnulé matky. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí, kteří panovnici přivítali potleskem.

Rakev bude do středy uložena v palácovém hudebním salonu (The Bow Room), kde budou mít možnost rozloučit se s královnou členové královské rodiny.

Pozůstatky Alžběty II. dopravil večer do metropole letoun královského letectva Boeing C-17 Globemaster III ze skotského Edinburghu. Stalo se tak pátý den po smrti královny, která ve čtvrtek zemřela ve svém skotském sídle, zámku Balmoral. Na londýnském vojenském letišti Northolt očekávali letoun mimo jiné premiérka Liz Trussová, ministr obrany Ben Wallace, královský zástupce pro Velký Londýn či místní starosta.

Na cestě z Edinburghu do Londýna rakev provázela princezna Anna, jediná dcera Alžběty II. Ta ji sama požádala, aby rakev doprovázela ve dnech mezi její smrtí a státním pohřbem, který se bude konat v pondělí 19. září.

profimedia-0722412145 Rakev s pozůstatky britské královny na cestě do Buckinghamského paláce | zdroj: Profimedia

Pohřební vůz převážející královniny pozůstatky byl navržen tak, aby byl dovnitř na osvícenou rakev co nejlepší pohled. Cestu na letiště v Edinburghu i z letiště v Londýně sledovaly  desetitisíce Britů, kteří se shromáždili podél trasy nebo zastavovali svá auta v opačném směru dálnice, kudy kolona s rakví projížděla.

Rakev je nyní zakrytá královskou standartou Velké Británie, která na palubě Boeingu C-17 nahradila skotskou standartu.

Do Westminsterského sálu ve středu pozůstatky doprovodí smuteční průvod podobný tomu v Edinburghu. Za rakví bude opět kráčet i Karel III. Ve Westminsteru se do pondělního rána bude moci se zesnulou naposledy rozloučit veřejnost.

V centru Londýna už od pondělí vzniká fronta a pořadatelé jsou připraveni na desítky tisíc lidí. V zástupu, ve kterém se prý možná bude čekat až 35 hodin, platí přísná pravidla: lidé s sebou smějí mít jen jednu tašku omezených rozměrů, nesmějí mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do Westminsterského paláce se musí podrobit bezpečnostní prohlídce podobně jako na letišti.

Lidé ve frontách v Londýně i v Edinburghu, s nimiž hovořily britské televize, nicméně dávali najevo odhodlání naposledy se poklonit Alžbětě II. „Dala nám 70 let svého života. Myslím, že jí můžu dát pár hodin toho svého,“ řekla jedna z čekajících stanici Sky News.

Zdroje: