Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Na možnost vidět rakev s královnou se v Londýně bude čekat i den a půl

Aktualizováno: Na možnost vidět rakev s královnou se v Londýně bude čekat i den a půl
Před edinburghskou katedrálou svatého Jiljí se tvořily dlouhé fronty zájemců o poslední rozloučení s královnou | zdroj: Profimedia

Lidé, kteří budou v Londýně chtít osobně vzdát hold královně u její rakve, která bude od středy do pondělí vystavená v budově parlamentu, nejspíš stráví čekáním v kilometry dlouhých frontách 17 až 35 hodin. S takovým odhadem pracuje vládní komise pro mimořádné události Cobra. 

Podle deníku The Times stihne do pondělí kolem katafalku projít asi 350 000 lidí, zájemců ale bude zřejmě více než dvojnásobek. Úřady chtějí předejít tomu, aby lidé čekali ve frontě k parlamentu zbytečně. Proto plánují, že jakmile počet lidí ve frontě překročí kapacitu, nebudou do ní už další zájemce pouštět. Dá se také očekávat, že policisté rozdělí frontu na jednotlivé sektory a ty budou střídavě uzavírat, aby se lidé v daném sektoru mohli dojít občerstvit nebo použít toalety.

Fronta povede od parlamentu přes Westminsterský most po pravém břehu Temže směrem ke galerii Tate Modern, mostu Tower Bridge a parku Southwark. Handicapovaní lidé budou moci čekat v přednostní frontě, která povede od parlamentu směrem ke galerii Tate Britain. Na bezpečnost má v metropoli dohlížet na 10 000 policistů.

„Bude to ta největší policejní akce, jakou kdy Británie zažila,“ řekl deníku The Times bývalý policista Simon Morgan, který pracoval v jednotce určené pro ochranu královské rodiny. „Bude to srovnatelné s pohřbem princezny Diany, ale myslím, že lidí bude ještě více než tehdy. Zejména když je v den pohřbu státní svátek,“ dodal.

Sledovanost seriálu Koruna na platformě Netflix po královnině smrti stoupla v Británii o 800 procent. Několikanásobně více diváků přitáhl seriál mapující osudy britské královské rodiny i v dalších částech světa. Netflix v souvislosti s úmrtím královny oznámil, že přeruší natáčení páté a poslední řady seriálu Koruna. Děj páté série se odehrává v 90. letech a sleduje mimo jiné vztah prince Charlese a princezny Diany.

Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. dnes opustí Skotsko. Večer bude její rakev přepravena z Edinburghu na vojenské letiště Northolt v Londýně, odkud zamíří do Buckinghamského paláce. Tam se s ní budou moci rozloučit členové královské rodiny. Ve středu se rakev přesune do Westminsterského paláce.

Lidé se budou moci ve velkém Westminsterském sále zesnulé královně poklonit až do ranních hodin 19. září, kdy se bude konat pohřeb.

Ve frontách jak v Edinburghu, tak v Londýně platí přísná pravidla. Lidé s sebou smějí mít pouze jednu tašku malého rozměru, nesmějí mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do samotné katedrály se musejí podrobit prohlídce, která je podobná jako na letišti před vstupem do letadla.

Do edinburghské katedrály svatého Jiljí se v pondělních večerních hodinách vrátili nejstarší členové královské rodiny. Král Karel III. a jeho sourozenci princezna Anne a princové Edward a Andrew na zhruba deset minut drželi stráž v rozích Alžbětina katafalku. Jde o tradici známou jako vigilie princů. Princezna Anne byla první ženou, která se jí účastnila.

Britský král Karel III. s manželkou Camillou dnes navštívil severoirskou metropoli Belfast, kde se setkal se zástupci místních pěti politických stran, včetně republikánské Sinn Féin. Královský pár se poté spolu s britskou premiérkou Liz Trussovou zúčastnil bohoslužby za zemřelou Alžbětu II. v katedrále svaté Anny.

Kolem rakve s královnou v katedrále v Edinburghu za den prošlo 26 000 lidí

Kolem rakve královny Alžběty II., která je od pondělí vystavena v katedrále v Edinburghu, za necelých 24 hodin prošlo na 26 000 lidí. Informovala o tom na twitteru skotská vláda. Fronta lidí, kteří na možnost se zesnulou panovnici se rozloučit ještě čekají, už se uzavřela a policie do ní další zájemce nepouští.

Katedrála svatého Jiljí byla v Edinburghu otevřená po celou noc a v několikakilometrové frontě čekaly tisíce lidí. Právě v noci se ale čas čekání u vstupu do svatostánku snížil až na 45 minut, přes den trvalo stání ve frontě i několik hodin, v pondělí někteří čekali až deset hodin.

Zdroje: