Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Putin podpořil, aby se bojovníci z Blízkého východu zapojili do bojů na Ukrajině

Aktualizováno: Putin podpořil, aby se bojovníci z Blízkého východu zapojili do bojů na Ukrajině
„Pokud vidíte, že existují lidé, kteří chtějí dobrovolně, nikoliv pro peníze, přijít a pomoci lidem žijícím v Donbasu, je třeba jim vyjít vstříc a pomoci jim přesunout se do válečné zóny,“ řekl ruský prezident | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že souhlasí s tím, aby se do bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám zapojili dobrovolníci ze zahraničí.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:24) Ruská ekonomika překoná sankce, které na ni v posledních týdnech uvalily převážně západní státy, a tyto postihy jí v konečném důsledku prospějí a posílí ekonomickou a technologickou suverenitu Ruska. Řekl to dnes ruský prezident Vladimir Putin při setkání s běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem. Zmínil rovněž „určitý pozitivní posun“ při jednáních mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači, neuvedl však žádné bližší detaily. Rusové s Ukrajinci podle něj nyní jednají téměř každý den.

„Jsou tu samozřejmě problémy spojené s dnešními událostmi,“ řekl Putin s odkazem na bezprecedentně tvrdé sankce uvalené na Rusko v souvislosti s útokem na Ukrajinu. „Ale jak už jsme řekli dříve, snahy o omezení našeho rozvoje, o jeho zkrocení, tu byly vždycky a jsou tu i teď,“ dodal. „Jsem si jistý, že tyto těžkosti překonáme,“ pokračoval.

Postihy jsou pro ruskou ekonomiku příležitostí, což podle ruského prezidenta dokládá příklad Sovětského svazu. „Sovětský svaz existoval celou dobu v podmínkách sankcí a rozvinul se a dosáhl ohromných úspěchů,“ řekl Putin.

Prezident rovněž hovořil o jednáních mezi Moskvou a Kyjevem. Čtvrteční rozhovory ministrů zahraničí obou zemí v Turecku nepřinesly podle vyjádření obou stran žádné hmatatelné výsledky, Putin dnes však bez bližšího komentáře naznačil, že se jednání z pohledu Moskvy vyvíjí dobře. „Od vyjednavačů na naší straně slyším, že jsou tu určité pozitivní posuny,“ řekl. Dodal přitom, že věc detailně rozebere při jednání s Lukašenkem.

(12:11, původní zpráva) Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že souhlasí s tím, aby se do bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám zapojili dobrovolníci ze zahraničí. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua tak chce učinit na 16 000 osob z Blízkého východu. Jde především o lidi ze Sýrie, poznamenal ruskojazyčný server stanice BBC.

Šéf Kremlu rovněž podpořil Šojguovu iniciativu předávat západní zbraně ukořistěné na Ukrajině proruským povstalcům na východě země, uvedla agentura TASS.

Šojgu podle ruské tiskové agentury na dnešním zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že obdržel „obrovské množství žádostí od nejrůznějších dobrovolníků z různých zemí, kteří chtějí přijet do Luhanské a Doněcké lidové republiky“, píše TASS s odkazem na dvě proruské separatistické republiky na východě Ukrajiny. Někteří z nich podle šéfa resortu obrany „pomáhali v boji“ proti takzvanému Islámskému státu (IS).

„Pokud vidíte, že existují lidé, kteří chtějí dobrovolně, nikoliv pro peníze, přijít a pomoci lidem žijícím v Donbasu, je třeba jim vyjít vstříc a pomoci jim přesunout se do válečné zóny,“ řekl ruský prezident.

K návrhu ministra obrany ohledně předávání ukořistěných zbraní separatistům na Donbasu Putin sdělil: „Pokud jde o dodávky zbraní, zejména západní výroby, které se dostaly do rukou ruské armády, samozřejmě podporuji možnost jejich předání vojenským jednotkám Luhanské a Doněcké lidové republiky. Udělejte to, prosím.“

Podle agentury Reuters jde mimo jiné o americké protitankové střely Javelin nebo protiletadlové střely Stinger. Šojgu podle TASS dále prohlásil, že ruské ozbrojené síly získaly velké množství ukrajinských zbraní.

Zdroje: