Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

První záchytku na světě vymysleli v Praze. První klient byl ruský námořní inženýr

První záchytku na světě vymysleli v Praze. První klient byl ruský námořní inženýr
Kontrolní dechová zkouška... | zdroj: Profimedia

Češi jsou dlouhodobě na čele žebříčku v množství vypitého piva na osobu a vždy jim alkohol chutnal. Kde jinde by tak měla vzniknout první záchytná stanice na světě, než v - tehdy ještě - Československu? Otevřela se před 70 lety v Praze u Apolináře.

Na svého první klienta nemusela první záchytka na světě čekat dlouho, tři dny po otevření - 18. května 1951 - se jím stal ruský námořní inženýr. Unikátní zařízení založil nejslavnější český bojovník proti alkoholu Jaroslav Skála, který předtím založil i protialkoholní léčebnu.

Specialitou záchytky bylo to, že se o opilce vedle lékařského personálu většinu času starali přímo pacienti léčebny. Péče o opilé byla součást terapie, aby si uvědomili, jakou starost s nimi měli jejich blízcí.

První měsíce fungovala záchytka u Apolináře na bázi testovacího provozu, ambulance se však rychle osvědčila a následně začala vznikat podobná zařízení po celé republice.

A nejen tam - myšlenka zařízení, které se postará o lidi v podnapilé stavu, kteří jsou nebezpeční sobě nebo okolí, se rozšířila po celém světě. O klienty nemá nouzi prakticky nikde. A to přesto, že rozhodně nejde o pětihvězdičkový hotel, ač k němu cenou za noc nemá daleko. 

Zdroje:
Vlastní