Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Počet nově nakažených klesl k tisícovce. V pondělí otevřou zahrádky, rozšíří se výuka ve školách

Počet nově nakažených klesl k tisícovce. V pondělí otevřou zahrádky, rozšíří se výuka ve školách
Otevřené zahrádky budou muset dodržet aspoň 1,5metrové rozestupy mezi stoly a u stolu budou smět sedět nejvýše 4 lidé, pokud to nebudou členové domácnosti | zdroj: Profimedia

V pátek testy potvrdily v Česku 1050 případů onemocnění covid-19, nejmíň ve všední den od poloviny září. Oproti předchozímu pátku bylo nových případů zhruba o třetinu méně.

V závěru pracovního týdne ale mírně zpomalilo i očkování. V pátek zdravotníci aplikovali 79 328 dávek vakcíny, v mezitýdenním srovnání o 4900 méně. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají už od začátku března, kdy vystoupaly na skoro 17.000. Průměr za pět pracovních dnů tohoto týdne je 1355 případů, o týden dříve to bylo 1943 nových případů ve všední den.

V přepočtu na 100 000 obyvatel připadá v Česku 74 nových případů nákazy za posledních sedm dní. Je to o pět méně, než ministerstvo udávalo v pátek. Poklesem pod 75 případů vláda již dříve podmínila otevření zahrádek restaurací. Ty v Česku obnoví provoz v pondělí 17. května.

V českých nemocnicích bylo v pátek 1500 pacientů s covidem, z toho 293 v těžkém stavu. Jsou to nejnižší čísla od 5., respektive 4. října, tedy za víc než sedm měsíců. Zátěž nemocnic je ale ve skutečnosti větší, protože statistiky nezahrnují pacienty, kteří už jsou covid negativní, avšak nadále potřebují nemocniční péči.

Od začátku vakcinace proti covidu bylo v Česku naočkováno téměř 4,08 milionu dávek očkování. Obě dávky má přes 1,1 milionu lidí. Očkovat se začalo koncem loňského prosince, od nedělní půlnoci se budou k vakcinaci moci zaregistrovat lidé ve věku 40 až 44 let. I přes páteční mezitýdenní pokles bylo za pět pracovních dní tohoto týdne naočkováno 412 386 dávek, zatímco ve stejném období předchozího týdne to bylo necelých 394 000.

Zahrádky otevřou, podmínkou je testování

Od pondělí čeká obyvatele Česka další vlna zmírnění opatření proti šíření nemoci covid-19. Rozšíří se výuka ve školách, za stanovených podmínek se otevřou restaurační zahrádky, obnoví se provoz fitness center či posiloven a venku se budou moci pořádat kulturní akce. Vedle toho budou opět povoleny návštěvy pacientů v nemocnicích a více lidí než dosud bude moci do zoologických a botanických zahrad. Vzhledem k lepšící se epidemické situaci v zemi o uvolnění dalších restrikcí rozhodla vláda v týdnu.

Zřejmě nejvíce reakcí vyvolala oznámená podmínka pro otevření zahrádek stravovacích provozů ohledně jejich hostů, kteří musí být testovaní, očkovaní nebo prodělali covid-19. Podnikatelé to kritizovali s tím, že nemají pro vymáhání takového dokladu či pro vykázání hosta z podniku oporu v zákonu.

Zástupci gastronomie následně domluvili s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, že v restauracích by mohlo místo kontroly testů na koronavirus stačit vyvěsit sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky ministerstva zdravotnictví. Odpovědnost by tak nepadla na provozovatele podniků, ale na zákazníky.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v pátek pak oznámil, že restauratéři nebudou muset splnění uvedené podmínky u hostů kontrolovat, zodpovědnost bude na zákaznících, doklad budou muset předložit případné kontrole ze strany policie či hygieniků. Otevřené zahrádky vedle toho budou muset dodržet aspoň 1,5metrové rozestupy mezi stoly a u stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové domácnosti.

Další rozvolňování

Absolvování testu na koronavirus, odstup nejméně 14 dnů od očkování nebo nejvýše 90 dnů od prodělání nemoci covid-19 bude podmínkou i pro účast na venkovních kulturních akcích, které se budou počínaje pondělím moci pořádat s maximální účastí 700 diváků. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka se nepovedlo oproti původní dohodě s resortem zdravotnictví prosadit možnost pořádat od stejného data i kulturní akce uvnitř.

Naopak provoz fitness center, posiloven a dalších vnitřních sportovišť za speciálního režimu vláda od pondělí povolila. Bazény, wellness, sauny a solné jeskyně zůstávají pro veřejnost uzavřené.

Podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví pro otevřená vnitřní sportoviště bude platit limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, ve skupině budou smět být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí na sportovišti. Nutné bude dodržovat aspoň dvoumetrové rozestupy a lidé se budou muset opět prokázat negativním testem na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání koronaviru. Návštěvníci sportovišť nebudou smět používat šatny ani sprchy.

Rozvolnění protikoronavirových opatření se týká i škol. K normálnímu režimu výuky ve škole bez rotací se vrátí první stupeň základních škol v celé zemi a druhý stupeň ZŠ a nižších ročníků víceletých gymnázií v krajích s lepší epidemickou situací, tedy v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Na druhém stupni v celém Česku má skončit rotační výuka od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí. Ke stejnému datu by měla opět začít bez střídání i teoretická výuka na středních školách.

Kabinet v týdnu rozhodl také o tom, že v nemocnicích a sociálních zařízeních budou od pondělí znovu za dodržení hygienických pravidel povoleny návštěvy. U lůžek akutní péče byly zakázány od konce ledna. Výjimkou byly porody, návštěvy u dětí nebo v hospicích.

Počínaje pondělím bude moci více lidí navštívit i zoologické či botanické zahrady či arboreta. Vláda povolila navýšit naplněnost jejich venkovních prostor na 50 procent z dosavadních 20 procent, vnitřní pavilony zůstávají pro veřejnost uzavřené.

Zdroje: