Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

„Nekonečná lidská blbost“. U Pravčické brány dopadli strážci turisty, nalezli tam ohniště

„Nekonečná lidská blbost“. U Pravčické brány dopadli strážci turisty, nalezli tam ohniště
Navzdory trvajícímu požáru v Národním parku České Švýcarsko si někteří lidé tuto lokalitu nechtějí nechat ujít. Vstup do lesa je ale kvůli požáru zakázán. | zdroj: Profimedia

Tři turisté – dva muži a žena – se bez ohledu na požáry vypravili v Českém Švýcarsku na ikonickou Pravčickou bránu. Policisté je v sobotu zastavili a vykázali, píše policie na twitteru.

Strážci národního parku v sobotu také odhalili, že si turisté přímo v lese rozdělali oheň, informoval neděli ředitel správy národního parku Pavel Benda. Není však jasné, zda to byla vykázaná trojice.

„Mám zprávu od strážců, nevím teď, zda je přímo našli na místě, nebo nalezli už jen ohniště. Je naprosto neuvěřitelné, co prostě taková skupina lidí dokáže, a je mi z toho smutno. Pro to já opravdu nemám nějaké vysvětlení, lidská blbost je s dovolením opravdu nekonečná a bojovat s lidskou blbostí je předem ztracený boj,“ řekl rozezlený starosta ČT.

Policejní hlídka turisty z národního parku vykázala a věc vyřešila bez pokuty – domluvou. Policie však upozorňuje, že za takové jednání hrozí ve správním řízení pokuta až 100 000 korun.

Les v Českém Švýcarsku začal hořet před osmi dny a požár se rozšířil i do sousedního Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů.

Od soboty platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát. Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci, hasiči a policisté.

Zdroje:
Policie ČR, ČT24