Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Fingované svatby s cizinci: Češi si je berou za peníze i z 'naivní lásky'

Fingované svatby s cizinci: Češi si je berou za peníze i z 'naivní lásky'
Fingované sňatky se vyplácí. Cizinci získají volný vstup do Evropy a obyvatelé EU finanční odměnu (Ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Je tomu dvacet let, co snímek Kolja vyhrál v zámoří prestižního Oscara za nejlepší zahraniční film. V zápletce filmu bylo fingované manželství mezi Čechem a Ruskou, což v 90. letech bylo rozšířenou praxí. Účelové svatby ale nevymizely ani po dvou desetiletích. Jen cizince z východní Evropy nahradili občané z mnohem exotičtějších destinací.

Říká se jim beznesseři a pracují jako animátoři v turistických letoviscích v Tunisku a dalších zemích severní Afriky. Snaží se vloudit do přízně evropských žen a v nejlepším případě dosáhnout svatby. Manželství je pro ně vysněnou vstupenkou do bohaté západní Evropy.

Mladíci ve věku 20 až 30 let slibují vyhlédnutým evropankám lásku až za hrob a společný život. A vědí, jak na to. Fungují jako kriminální skupina, v níž nováčky zaučují starší a zkušenější matadoři, kteří vědí, jak si omotat oběť kolem prstu. I proto cílí většinou na zhrzené ženy, nebo starší Evropanky.

Cizinecká policie eviduje několik desítek takových svateb ročně. Sňatky "z lásky" s Araby obvykle končí stěhováním partnera na Západ. Negativní zkušenosti s arabskými amanty si zklamané Češky vzájemně sdílejí na internetu, mimo jiné i v diskuzi "Black list Tunisko".

Svatbou ke svobodě

Další možností pro cizince, jak dostat evropské povolení k pobytu, je fingovaný sňatek za úplatu. Stojí to odhadem 30 až 50 tisíc korun, někdy s bonusem třeba v podobě dovolené do destinace, odkud "novomanžel" pochází. 

Účelové sňatky se cizincům vyplatí. Je to v podstatě nejbezpečnější způsob nelegální migrace. Po svatbě získávají takřka stejná práva jako ostatní občané unie - dosáhnou na sociální dávky, zdravotní pojištění, můžou si brát půjčky nebo volně cestovat v rámci EU. Nemůžou v podstatě jen volit, ať už jde o parlament nebo prezidenta. 

Není divu, že o fiktivní sňatky s Čechy mají cizinci zájem. Seznámení, domluvu, i předání peněz organizují zahraniční gangy. Například skupina, kterou z Prahy řídil třiapadesátiletý Nigerijec, údajně domluvila 27 takových sňatků, než ji před pěti Útvar pro odhalování organizovaného zločinu před pěti roky odhalil.

Češi figurovali i v britské kauze domluvených sňatků s pákistánským párem, kterému vypršela studentská víza. Za 8 500 liber (320 tisíc korun) se jim český muž s ženou nabídli své služby. Domluvena byla dvě různá místa, ale stejný den a hodina sňatku. Britská policie zasahovala přímo ve svatebních sálech. Češka měla navíc domluvenou ještě jednu svatbu s cizincem. Nakonec odešla od soudu s podmínkou, když uznal její námitku, že ji k tomu nutil přítel.

Osvětová příručka

Policie zasahovala na základě podnětu matriční úřednice, které sňatek přišel podezřelý. Stejně tak i u nás do toho můžou mluvit úředníci. Fingované sňatky se ale leckdy těžko poznávají. Ročně si u nás přitom vezme cizinku nebo se provdá za cizince několik tisíc Čechů. 

Pomoct s odhalením podvodu má úředníkům nová unijní příručka - obsáhlý návod, jak rozeznat "pravou" lásku od fingované svatby. Nic nového pod sluncem to však není, mezi klíčovými postupy nechybí neohlášené návštěvy a kontroly či pohovory a dotazníky, v nichž se objevují velmi podrobné otázky o seznámení, plánů do budoucna nebo společné vedení financí. 

Úředníci jsou v dokumentu poučeni, aby si hlídali každý lehce podezřelý detail a vzájemné protimluvy partnerů, které by je usvědčil z podvodu. Při sebemenším podezření pak úředník může sňatek odmítnout a kontaktovat policii. 

Pořádná kontrola samozřejmě musí být, bohužel na to ale doplácejí páry, které k oltáři žene ryzí cit. Neprůstřelné znalosti o partnerovi navíc nemají leckdy ani ryze české dvojice, a ve stavbě jim to nijak nebrání. 

Leckterá indicie může být navíc zavádějící. Skutečnost, že cizinec byl už v minulosti krátce ženatý, ještě nemusí znamenat, že šlo o účelové manželství. Stejně tak jako rada, aby se úředníci pídili po tom, zda snoubenci ze zahraničí náhodou aktuálně nehrozí vyhoštění, nemusí nutně fungovat. Třeba se to tak zrovna náhodou sešlo. 

Mezi "objektivnější" znaky sice patří otázka seznámení, jestli k němu nepomohla agentura, nebo internetová seznamka, ale i tak se seznámil nejeden "normální" pár. Podobně je to s prověřováním svatebních darů, zda nejsou příliš drahé. Mohlo by jít ve skutečnosti o odměnu za fingovaný sňatek.

Podobně ovšem systém odhalování podvodů fungoval v Česku i bez příručky, která je - tak jako leccos z bruselské produkce - tak trochu zbytečným plýtváním unijních prostředků. Nakonec to stojí a padá s pozorností matričních úředníků, s jejich uvědomělostí, zkušenostmi a také citlivým přístupem. "Falešné" páry by se totiž mohly na případné otázky připravit mnohem lépe, než skutečně zamilované dvojice. Koneckonců rozvodovost v Česku naznačuje, že v počátcích vztahů bývají naše znalosti o partnerovi víc než chatrné...

Zdroje:
Vlastní