Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Komentář: Proč se Kalousek kamarádí s bezvýznamnou stranou?

Komentář: Proč se Kalousek kamarádí s bezvýznamnou stranou?
Martin Bursík a Miroslav Kalousek | zdroj: Profimedia

Kalouskova TOP 09 kandiduje do sněmovny mimo jiné s podporou Liberálně ekologické strany Martina Bursíka, které se zatím nedařilo významněji oslovit voliče. Co tím šéf topky získá a proč je pro něj podpora Bursíkova uskupení cennější, než se zdá?

Zatímco volební koalice KDU-ČSL a hnutí STAN se údajně rozpadá, Liberálně ekologická strana (LES) Martina Bursíka se dohodla s TOP 09, že několik jejích zástupců se bude ucházet o hlasy voličů na kandidátkách topky. Kalouskova strana bude do poslanecké sněmovny kandidovat rovněž s podporou Klubu angažovaných nestraníků, Koruny České a Konzervativní strany.

Liberálně ekologická strana je marginální politické uskupení, které vzniklo poté, co bývalý předseda Zelených Martin Bursík stranu opustil. Za dobu své existence, ustanovující sjezd strany se konal v únoru 2014, toho LES mnoho nepředvedla. S trochou nadsázky lze říci, že dohoda s TOP 09 je jejím nejvýznamnějším počinem. Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014, ve kterých LES kandidovala, obdržela s 0,49 procenty 7 514 hlasů.

Týž rok Bursík jako člen Liberálně ekologické strany také kandidoval do senátu za TOP 09 na Praze 1 a získal 15,81 procent a 4 994 hlasů. Přestože se jednalo o zatím největší úspěch, který si může Bursíkova strana s trochou snahy přisvojit, byť ho navrhla TOP 09, bývalý ministr životního prostředí se do Senátu nedostal a v prvním kole senátních voleb skončil až třetí. V loňských krajských volbách strana ani nekandidovala.

Hlavně netříštit demokratické síly

Už v roce 2013 LES jednala o tom, že by se její členové objevili na kandidátkách KDU-ČSL, tehdy to ovšem nedopadlo. Letos se strana, jejímž předsedou je právě zmíněný Bursík, domluvila s TOP 09. Kalouskova partaj tak bude kandidovat s podporou Liberálně ekologické strany, která bude mít na jejích kandidátkách celkem sedm zástupců a zástupkyň.

S výjimkou první místopředsedkyně strany, filmové dokumentaristky Olgy Sommerové, jež má kandidovat ze 6. místa v Praze, a Petra Hrubého, který se má o hlasy voličů ucházet z 5. příčky v Královéhradeckém kraji, nepůjde o místa v první desítce. Bývalá ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny ČR a místopředsedkyně LES Džamila Stehlíková má například kandidovat z 12. místa v Ústeckém kraji.

Miroslav Kalousek i Martin Bursík se shodují na tom, že nechtějí tříštit demokratické síly. Předseda TOP 09 podle ČTK uvedl, že zapojení zástupců LES na kandidátky topky není jen symbolické. "Každý hlas, který je připraven bojovat proti oligarchizaci, je hlas, který není symbolický," zdůraznil Kalousek. Zůstává otázka, proč by samostatná kandidátka Liberálně ekologické strany měla tříštit demokratické síly, když ji v minulosti nikdo nevolil, a vzhledem k tomu, že je prakticky neviditelná, není důvod, proč by se to mělo změnit.

Přesto lze říct, že Kalousek je ve svém počínání na koni a ví, co dělá. Šéf TOP 09 uvedl, že si váží podpory strany, která disponuje velkým odborným potenciálem v oblasti ekologie a sdílí s topkou společné hodnoty liberální demokracie a zahraniční orientace České republiky. To ale pravděpodobně nebude hlavní důvod, proč Kalousek vítá podporu z hlediska voličů bezvýznamné Bursíkovy strany.

Strana se sociálním kapitálem

Kalouskovou silnou stránkou je jeho personální politika, a právě o ní jde na prvním místě. Z tohoto pohledu nakonec spolupráce s LES nemusí být tak zbytečná a nesmyslná, jak se na první pohled zdá. Bursíkovo uskupení sice nemá voliče, ale má osobnosti, nebo je má alespoň ve své blízkosti.

V kampani k evropským volbám straně pomáhala herečka Eva Holubová, která účinkovala v jejím rozhlasovém spotu. Když Liberálně ekologická strana vznikala, byli členy jejího přípravného výboru mimo jiné také bývalý ministr životního prostředí ve Fischerově vládě Ladislav Miko či aktivista a dnes náměstek brněnského primátora Matěj Hollan.

Registrační archy pro vznik Liberálně ekologické strany v roce 2013 podepsal i ekonom Jan Švejnar, písničkář Pepa Nos či textař a v současné době uchazeč o prezidentský post Michal Horáček. Ještě stále je možné se na webových stránkách LES dočíst, proč uskupení podporuje: "LES jako strana založená liberály a zastávající liberální hodnoty mi dává možnost, abych mohl volit to, co považuji za smysluplné, a nemusel se, tak jako dosud, rozhodovat jen mezi příslovečným větším a menším zlem."

Jestli něčím LES disponuje, tak sociálním kapitálem, který dokáže využít. Kalousek takovým spojením nemůže nic ztratit, naopak získá některé významné sympatizanty, které mu přivede Martin Bursík disponující zajímavými osobními vazbami. To je nakonec hlavní přednost jeho Liberálně demokratické strany.

Fanklub Martina Bursíka

Je obtížné si představit, že by lidé jako Horáček či Holubová podporovali LES kvůli politickému programu nebo ideálům. Strana ze všeho nejvíce působí jako fanklub a klub přátel Martina Bursíka. Nic proti tomu - i takové strany čas od času vzniknou. A protože se k ní hlásí výrazní a důležití lidé, stojí dokonce i Kalouskovi za to, aby se s takovou stranou dohodl na spolupráci.

Kalouskova strategie není špatná. V situaci, kdy hnutí STAN a KDU-ČSL se mátožně potácí, ne a ne v předvolebních průzkumech překročit deset procent a pořád není jasné, zda se jejich koalice ještě nerozpadne, Kalousek vytváří dojem například i s pomocí dohody s LES, že topka posiluje, není odepsaná a ve skutečnosti je jedinou významnou alternativou pro středopravého proevropského voliče.

Předseda TOP 09 se podobně jako v minulosti snaží zachránit svoji politickou kariéru tím, že se obklopí lidmi, kteří by mu mohli přinést tolik potřebné hlasy, a už je jedno, zda půjde o Karla Schwarzenberga, který kandiduje jako jednička v Praze a v době voleb už bude mít na krku bezmála osm křížků, Dominika Feriho anebo Olgu Sommerovou.

Kalousek nic neriskuje a sází na jistotu a vzhledem k tomu, že nabídka ostatních je prachbídná a lidovci a starostové se chytili do pasti složené z vlastního panikaření, předsedovi topky to pravděpodobně znovu vyjde a v poslanecké sněmovně zasedne i po volbách.

Zdroje:
Vlastní