Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Komentář: Proč poslanci potřebují prázdniny

Komentář: Proč poslanci potřebují prázdniny
Andrej Babiš na zmrzlině | zdroj: Facebook

Poslanci si prázdniny nenechají vzít. Platí to jak v Bruselu a ve Štrasburku, tak v Praze. 

Varování čtenářům: Tento článek není vhodný pro voliče, věřící pohádkám o odpovědnosti a pracovitosti těch, které vybírají do parlamentu. Pokud mezi ně patříte, rychle si rozklikněte jiné téma, jinak můžete přijít o iluze.

Trhni si, Junckere

V Evropské čtvrti Bruselu se dějí věci, ze kterých se může našinci zatočit hlava. Často nezbývá, než žasnout. Třeba nad neobvyklým dopisem, který předseda Evropského parlamentu nedávno adresoval předsedovi Evropské komise.

Sdělení dopisu se dá shrnout do dvou vět: Neotravujte nás o prázdninách. Ať se děje, co se děje.

"Drahý Jeane-Claude Junckere," cituje z dopisu Antonia Tajaniho web Politico. "Byl bych vám vděčný, kdybyste od data, kdy dostanete tento list, neposílal žádné oznámení nebo žádost rozpočtovému výboru… Chci vás informovat o zvyku, že Evropský parlament v období od 12. července do 30. srpna nemá ve zvyku pořádat plenární zasedání ani schůze výborů."

Zdvořile jízlivý dopis je datován 13. července. A proč ho Tajani Junckerovi posílal? Doneslo se mu, že šéf unijní exekutivy je připraven během parlamentních prázdnin svolat mimořádné zasedání komise k uprchlické krizi, která se vrbí v Itálii.

Juncker už naznačil, že komise by se mohla rozhodnout přesunout z několika rozpočtových kapitol finance na pomoc Itálii, která se potýká s přílivem více než 200 000 uprchlíků. K tomu však potřebuje souhlas Evropského parlamentu.

V dopise, do něhož nahlédl zpravodaj webu Politico Florian Eder, Tajani vzkazuje předsedovi komise, že by bylo nefér, kdyby s odkazem na princip "loajální spolupráce" evropských institucí vytrhoval poslance z prázdninové relaxace. Vyzývá ho, aby přijal opatření způsobem, který nebude vyžadovat zásah parlamentu.

"S úctou," uzavírá Tajani dopis. A obdobné "výstražné" vzkazy jako Junckerovi, zaslal rovněž dalším vysokým představitelům unijní exekutivy.

Fajn svět, když se nemaká

Juncker a spol. se na prázdniny vydají až v srpnu. Do té doby budou komisaři pracovat. Ani poté však komise neosiří. Šéf rozepsal komisařům a komisařkám služby tak, aby vždy někdo z nich byl v úřadu a vzkázal, že je jim nepřetržitě k dispozici na telefonu.

Europoslanci, to je jiný svět. Jenže jejich bruselský a štrasburský svět se od toho pražského až tak neliší. Také čeští poslanci a senátoři si nenechají na své "vakace" sáhnout. Prázdniny jsou téma, ve kterém mezi nimi panuje shoda, a to napříč stranami.

Předloni si poslanci sněmovny dopřáli 66 dnů volna. Loni zase odsunuli několik bodů červencové schůze na polovinu září, aby se na prázdniny mohli vydat o dva dny dřív.

Letos si poslanci z koaličních stran ještě na počátku léta stěžovali, že spousta důležitých zákonů spadne pod stůl, protože je do voleb nestihnou. Brzy však na stesky zapomněli – nikdo z nich nenavrhl, aby sněmovna zasedala aspoň o týden déle. Na prázdniny se poslanci vypravili včas.

Že by před tím aspoň finišovali? Kdepak.

Během posledních dvou schůzí se v pátek odpoledne už ani nesešli, byť podle programu měli zasedat. Předsedající na ně čekal marně. Poslanci byli patrně natolik vyčerpání, že po obědě se už do jednacího sálu nebyli schopni dopotácet.

A co šéf party úderníků, kteří nastoupili do politiky, aby ji změnili a makali? Poslanec Andrej Babiš neměl na nějaké zákony čas, makal v terénu – věnoval se volební kampani. Když sněmovna hlasovala o zákonech, točil v Liberci zmrzlinu dětem za vysvědčení.

Nakonec k otázce z titulku: Proč poslancům nestačí čtyřtýdenní dovolená a proč potřebují dvouměsíční prázdniny?

Odpověď se dá shrnout do dvou bodů:

  1. Poslanci mají nárok na to, aby si svůj mandát užili.
  2. Voliči mají právo na to, aby si od poslanců odpočinuli.
Zdroje:
Vlastní