Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Komentář: Proč je dobře, že nevznikne Kalouskem navrhovaný volební blok

Komentář: Proč je dobře, že nevznikne Kalouskem navrhovaný volební blok
Miroslav Kalousek | zdroj: Profimedia

Miroslav Kalousek před časem na konferenci o budoucnosti české pravice zmínil jako východisko ze současné krize volební blok od středu doprava. Lidovci a nově ODS ale Kalouskovu snahu odmítli. Návrh předsedy TOP 09 problémy pravice neřeší.    

Předseda ODS Petr Fiala nedávno v rozhovoru pro Novinky.cz uvedl, že občanští demokraté se nezapojí do volebního bloku politických stran od středu doprava, k jehož vzniku vyzval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Fialy půjde ODS do příštích sněmovních voleb samostatně.

Předseda ODS zdůraznil, že jeho strana chce občanům nabízet konkrétní realistický program a ne se spojovat jen proto, že je zde politický soupeř, kterého se všichni bojí. Podle něj to není dobrý motiv pro integraci pravice.

Miroslav Kalousek v listopadu na konferenci o budoucnosti české pravice popsal dvě východiska ze současné situace, kdy po příštích volbách hrozí dominance hnutí ANO. Podle Kalouska by tak zcela jistě zaniklo liberální prostředí volné soutěže politických stran a Česká republika by přestala být plnohodnotnou demokracii.

První cestou, jak tomu čelit, je, že všechny ideově zakotvené demokratické strany budou odhodlané vstoupit do vlády jen se subjekty, které splňují kritérium ideově demokratické strany bez ohledu na to, kdo vyhraje volby.

Kalousek však dopředu upozornil na to, že důsledkem této varianty v obdobných případech vždy bývá posílení protistrany a vážné poškození koaličních subjektů. Druhé, předsedou TOP 09 preferované, východisko spočívá ve strategii, jejímž cílem je vítězství konzervativních sil ve volbách. Podle Kalouska toho lze dosáhnout nalezením společné odvahy k vytvoření volebního bloku parlamentních stran od středu doprava.

Z dosavadních reakcí ze strany KDU-ČSL a nově i ODS se zdá, že k takovému spojení není vůle. Jediné spojenectví, které se tak rýsuje, je mezi lidovci a hnutím Starostové a nezávislí. Celostátní konference KDU-ČSL v polovině prosince rozhodla o tom, že předsednictvo strany začne jednat s vedením STANu o možné spolupráci pro volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Výsledky jednání by měly být jasné do konce února.

Problémový Kalousek a propadající TOPka

Odmítavé reakce na Kalouskovu výzvu sestavit volební blok nejsou nijak překvapivé. Každé podobné spojování je náročné. Navíc problematický je už samotný fakt, že s tímto nápadem přišel Kalousek. U lidovců mu škodí už jen to, že TOP 09 vznikla odtržením od KDU-ČSL.

Kalouskův návrh je zároveň vnímaný jako pokus TOP 09 zastavit svůj pokračující úpadek. Její preference klesají a pokud se nic nezmění, může mít strana problém překročit pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny.

Kalouskovi nebylo nic platné ani to, že deklaroval ochotu nekandidovat na společné kandidátní listině, pokud by jeho osoba měla být jedinou překážkou vzniku volebního bloku. Ani toto ujištění zjevně nepomohlo.

Fiala má pravdu v tom, že existence hnutí ANO není dobrým motivem pro integraci pravice. Pokud by zmíněný blok od středu doprava měl vzniknout pouze jako pokus jak zabránit vítězství Andreje Babiše, pak je to až příliš negativní a vynucená motivace. Takové spojenectví by nemohlo fungovat, natož aby působilo přesvědčivě.

Vítězství konzervativců?

Kalousek ale nehovořil jen o snaze porazit hnutí ANO, jako cíl vyzdvihl rovněž to, aby se hlavní konzervativní ideje staly rozhodující silou na domácí politické scéně. To už jako impuls ke sjednocení pravice zní o poznání rozumněji, v takovém případě se však vnucuje řada otázek.

Zvládli by se lidovci, ODS, TOP 09 a třeba také Starostové a nezávislí dohodnout na stejných konzervativních idejích? Dovedli by se shodnout v otázce migrace, adopce stejnopohlavních párů nebo inkluze a sociálně vyloučených lokalit?

Ovšem o konzervativní ideje ve skutečnosti Kalouskovi zase tolik nejde, v opačném případě by se možná ve svém projevu na zmíněné konferenci pokusil tyto hodnoty definovat nebo by o nich alespoň ztratil nějaké to slůvko. Předseda TOP 09 ale o idejích nemluvil. Namísto toho se věnoval politickým stranám a stranickému systému.

Hovořil o tom, že polistopadový pokus o rekonstrukci systému politických stran je v hluboké krizi a místo přehledné soutěže ideově zakotvených subjektů vznikl "slepenec, v němž se významnou měrou účastní i v podstatě nedemokratické silné útvary". Podle Kalouska je proto třeba složit reparát.

Stalo se totiž to, že v českém politickém systému zesílila ideová polarizace a uprostřed zpolarizovaného systému vzniklo vakuum, které zaplnilo Babišovo ANO. Z toho je zřejmé, že skutečně nejde o hodnoty, ale o obranu proti Babišovi, jehož hnutí je podle Kalouska nebezpečným a cizorodým tělesem v těle české demokracie.

Odpracovat to

Není to tak dávno, kdy v České republice volby vyhrávala pravice. Stačí se vrátit do roku 2010. Konzervativní ideje, ať už jimi Kalousek myslí cokoli, tehdy byly v nějaké podobě rozhodující silou na domácí politické scéně a nebylo k tomu třeba vytvářet žádné volební bloky.

ODS a spolu s ní i TOP 09 však svoji šanci promarnily a jejich preference se propadly. Konzervativní hodnoty reprezentované těmito stranami tedy asi ustoupily do pozadí a jejich místo zaujalo hnutí ANO.

Předseda TOP 09 by oslabení těchto stran chtěl vyvážit spojením hned několika subjektů. Ve jménu záchrany demokracie tak sahá po tom jednodušším řešení. Tím těžším, ale zároveň i účinnějším je získat zpět ztracené voliče. Nesnažit se proti Babišovi spojovat strany s různými ambicemi, křivdami z minulosti a odlišnými politickými programy, a tím tak dosáhnout vzniku konzervativního a dosti nesourodého volebního vítěze, ale pokusit se své vlastní strany postavit na nohy, napravit minulé chyby, obnovit ztracenou důvěru a získat co největší zastoupení ve sněmovně.

I tak lze dosáhnout vítězství konzervativních idejí alespoň v tom smyslu, že budou mít většinu v Poslanecké sněmovně a stejně tak je možné tímto způsobem komplikovat další mocenský vzestup hnutí ANO. Čím slabší bude pozice Babišova uskupení v dolní komoře, tím obtížněji se předsedovi ANO bude vládnout, třebaže volby vyhraje a sestaví i vládní koalici.

Není totiž koalice jako koalice. Některé jsou natolik křehké, že efektivní vládu znemožňují a Babiš chce ještě mnohem více než efektivní vládnutí. Chce dokonce řídit a pokud tento slib nenaplní, protože bude mít co dělat, aby svou koalici udržel pohromadě, může fenomén hnutí ANO splasknout jak vyfouknutý balón. Samo se to ale neudělá a spojit pár stran dohromady nestačí. Je třeba to odpracovat.

Zdroje:
Vlastní