Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Proč házíme mince do kašen? No přece jako úlitbu hastrmanům

Proč házíme mince do kašen? No přece jako úlitbu hastrmanům
Vánoční výstava v botanické zahradě Na Slupi | zdroj: Lukáš Strašík

Odhlédnuto od masivní sněhové nadílky zkraje měsíce to venku vypadá spíš na předjaří než na předvánoční čas. Milovníci zimních radovánek se tak prohánějí po umělých venkovních kluzištích a vodníci, kteří doufali v nějakou tu další dušičku neopatrného bruslaře pod prolomeným ledem, mají jako obvykle po ptákách.

Co mají vodníci společného s vánočními svátky? Kupodivu hodně, jak připomíná tradiční vánoční výstava pana Petra Herynka v pražské botanické zahradě Na Slupi. Ta se pravidelně koná již od roku 1978 a tentokrát se jmenuje „Hrajeme si, nezlobíme, hodně ozdob vyrobíme“ (bližší informace ZDE). Exponátů tu je přes pět a půl tisíce – od těch titěrných až po záludného vodníka, který z kádě vybafne na nic netušící návštěvníky. Ale žádný strach – je stejně dobrácký jako ti naši čerti.

Vodníci totiž patří k tradičním českým Vánocům jako málokdo – zvláště v Praze. Pražané jim ještě v polovině 19. století strojili stromeček v Podskalí či pod Karlovým mostem, aby je hastrmani příští rok nechali laskavě na pokoji. Když na Kampu přijížděli trhovci s keramikou, házeli vždy do Vltavy hrnek jako úlitbu zeleným mužíkům, aby nepotápěli lodě a nestahovali lidi do hlubin.

20231130_160836 Vodník na vánoční výstavě v botanické zahradě Na Slupi | zdroj: Lukáš Strašík

Jestli se pohádkové bytosti s věčně mokrým fráčkem daly tímto zvykem obměkčit a nechaly si alespoň tu a tam zajít chuť na nějakou tu dušičku do hrnečku, není známo. Každopádně tradice dávání dárků a úplatků vodníkům se zachovala v celé Evropě a trvá vlastně v jistém smyslu dodnes v podobě házení mincí do kašen. Původní význam tohoto rituálu se už ale tak nějak vytratil a nahradila jej představa, že tam drobný obolus frkneme jen tak pro štěstí.

Výstava ale samozřejmě nenabízí jenom vodníky, připomínky vánočních lidových tradic a doprovodné programy. Jako vždy tu jsou betlémy z rozličných materiálů, figurky s vánoční či pohádkovou tematikou, cukroví a nápadité ozdoby. A právě těm je věnována i letošní soutěž o nejhezčí vánoční ozdobu, která trvá po celou dobu konání výstavy, tedy do konce prosince. Podrobnosti k soutěži jsou ZDE.

Na výstavě je jako obvykle i kinematograf, kde se můžete mrknout na staré záběry domácích vánočních oslav. Klasická němá groteska Laurela a Hardyho nazvaná Prodej vánočních stromků tu letos k vidění není, ale komu se po ní stýská, může si ji pustit tady:

Výstavu lze navštívit denně od 10 do 16 hodin ve výstavním skleníku Botanické zahrady Na Slupi a potrvá do 1. ledna. Navazuje na předchozí výstavy Vánoční zvyky a starobylé dekorace (2022), Vánoce na starém tržišti (2021), Vánoce za starých časů (2019), Vánoce v babiččině chaloupce a zapomenutá řemesla (2018), Vánoce v lidové tradici (2017), Vánoční miniatury (2016), Zastavení ve vánočním čase (2015), Připravujeme Vánoce (2014), U vánočního stolu (2013), Staropražské Vánoce (2012), Tradice Českých Vánoc (2011), Dárky od Ježíška (2010), Lidové vánoční ozdoby (2009), Vánoce na vsi (2008), Tajemné postavy adventu (2007), Staročeské Vánoce (2006) nebo České Vánoce v kuchyni (2005).

Zdroje:
vlastní