Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Přírodní klenot, který se stal dějištěm slavné romance

Přírodní klenot, který se stal dějištěm slavné romance
Národní park Grand Teton nabízí jedny z nejkrásnějších přírodních scenérií v rámci USA | zdroj: Profimedia

Národní park Grand Teton nabízí jedny z nejkrásnějších scenérií ve Spojených státech a je i domovem pro řadu zvířat a rostlin. Byl založen před devadesáti lety.

Na severozápadě Wyomingu je prostě na co koukat. Třeba na nejvyšší hory tohoto státu, jimž vévodí více než čtyřtisícový vrchol Grand Teton, nebo sedm přírodních jezer území, jehož rozloha činí 1225 kilometrů čtverečních. To ho řadí mezi parky střední velikosti. Žijí tu například bizoni, medvědi černí, ovce, losi, kojoti či orli mořští a stovky dalších druhů. Zatímco některým je lepší se vyhnout, jiné lze pozorovat naprosto nerušeně.

Park má víc než 300 kilometrů turistických tras a potěší jak výletníky, kteří si rádi střihnou pořádný výšlap, či nadšené horolezce, tak i lidi preferující spíše klidnější procházky, třeba podél řeky Snake. Ostatně právě při ní je i jedno z nejúchvatnějších míst - Schwabacher Landing. V říční hladině se tu odráží panorama majestátních hor.

Mezi další známé turistické cíle patří třeba Signal Mountain, zmíněný vrchol Grand Teton, který je už pro "starší a pokročilé", ale třeba i největší místní jezero Jackson, kde si turisté užijí i vyjížďku lodí a příval informací o historii těchto míst. 

Wyomingský klenot navštívili i hollywoodští filmaři. Například tvůrci čtvrtého dílu Rockyho i oscarového snímku Zkrocená hora. Hlavní hrdinové se do sebe zamilují právě při hlídání dobytka na tamních pastvinách.

Zdroje:
Profimedia, Vlastní, Wikipedia.org