Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Přímořské město muzeí a tragického pokusu o podvod

Přímořské město muzeí a tragického pokusu o podvod
Bremerhaven | zdroj: Profimedia

Bremerhaven je největší německé město u Severního moře. A tuze zajímavé. Pokud vyrazíte na sever, nenechte si ho ujít.

Bremerhaven leží 60 kilometrů od Brém, a právě s nimi jsou spojeny jeho počátky. Koncem 18. století totiž bylo jasné, že fungování přístavu v Brémách je neudržitelné - řeka Vezera byla velice zanesená.

Oblast současného přístavního města nicméně patřila pod hannoverské království, tudíž Brémy okolí ústí řeky Vezery do Severního moře roku 1827 odkoupily.

Významný podíl na tom měl tehdejší brémský starosta Johann Smidt, který je tak považován za zakladatele Bremerhavenu. V centru města má pomník a jeho jméno nese i místní luteránský kostel.

Už v roce 1830 vznikl takzvaný Starý přístav, počátkem 50. let byla Bremerhavenu udělena městská práva. Přístav i město rostly. Kvetl tam čilý obchod a z tamních břehů také odplouvalo mnoho lidí za vidinou lepšího živobytí - do Ameriky.

Krvavé neštěstí - kvůli pojistce

Právě k lodi emigrantů se váže neštěstí, které se v Bremerhavenu v roce 1875 odehrálo. Kanaďan William King Thomas, rozený jako Alexander Keith mladší, naplánoval děsivý čin - nechat vybuchnout bombu na emigrantské lodi Mosel.

K výbuchu mělo dojít až na otevřeném moři v době, kdy on sám bude v bezpečí na břehu, neboť plánoval vystoupit v Southamptonu. Po plánovaném potopení lodi hodlal žádat kompenzaci za své dobře pojištěné zboží uložené na palubě.

Bomba 11. prosince onoho roku vybuchla už v Bremerhavenu. Během tragédie zemřelo 83 lidí a na 200 jich bylo zraněno. William King Thomas se krátce po výbuchu pokusil zastřelit, následkům zranění podlehl o pár dní později v nemocnici.

Spojeno a rozděleno

V roce 1939 zbyl Brémám jen samotný přístav, město bylo spojeno s nedalekým Wesermünde, patřícím do hannoverské provincie. Během druhé světové války spojenecké bombardování poničilo na 80 procent města, nicméně většina přístavu zůstala - záměrně - nepoškozena.

Spojenci věděli, že ho po válce budou potřebovat. A tak poté sloužil jako zásobovací přístav pod americkou kontrolou, byl enklávou v rámci britské zóny.

V roce 1947 se z Wesermünde stal Bremerhaven a s Brémami byl součástí jedné spolkové země. Spolková země Svobodné hanzovní město Brémy se i dnes v podstatě skládá ze samotných Brém a Bremerhavenu a obklopuje ji Dolní Sasko.

Přístav v Bremerhavenu je šestnáctým největším na světě, patří též k velkým překladištím silničních vozů a stále je nejvýznamnějším rybářským přístavem Německa. Mořem je město doslova prodchnuto.

Zároveň se však Bremerhaven vyvinul i v turistickou destinaci, která láká na řadu zajímavých míst. Navzdory tomu, o jak mladé město se jedná a že mnohé budovy pocházejí až z poválečného období, se tu pozoruhodně snoubí "staré" a nové.

Muzeum, kam se podíváš

Mezi největší turistické atrakce bezesporu patří zajímavá muzea, kterých je v šedesátitisícovém městě hned několik. A to přímo v oblasti starého a nového přístaviště - Havenwelten.

Od 70. let tu funguje Námořní muzeum. Součástí je i efektní venkovní expozice historických lodí, včetně cvičné ponorky Wilhelm Bauer.

Dějiny města se odrážejí i v interaktivním Muzeu vystěhovalectví, jehož expozice návštěvníkům přiblíží nelehké putování lidí, kteří se rozhodli opustit svůj dosavadní domov.

Řadou světových míst a jejich klimatickými podmínkami pak návštěvníky provede expozice v Klimahaus. Ostatně v Bremerhavenu sídlí i Institut Alfreda Wegenera pro polární a mořský výzkum. A město má samozřejmě i své Historické muzeum, ačkoliv budova, v níž se nachází, je moderního rázu.

Za výjezd nahoru stojí i vyhlídka z Atlantic Hotel Sail City. Jen si nezapomeňte vzít do kapsy pár eur, neboť s kartou u automatu před turniketem nepochodíte. Odpustit si báječný pohled na moře a město by ale byla škoda.

Pak můžete vyrazit třeba do nedaleké mořské zoo, kde žijí zvířata vodní a typická pro severní krajiny. Anebo můžete jen procházkou po pláži, hrázi a kolem majáku z poloviny 19. století zamířit do přístavu, kde patrně strávíte více času, než jste původně předpokládali.

Vyplujte si!

Máte chuť vydat se na vodu? Možností je řada.

Začněme hodinovou okružní plavbou po přístavu. Proplutí kolem menších osobních, a hlavně obřích nákladních lodí a zařízení je zážitek i pro ty, kdo si na techniku příliš nepotrpí.

Z přístavu pravidelně k místu, kde se Vezera vlévá do moře, vyplouvá i výletní loď. Nastoupit však lze i na parník, který vás dopraví do Brém. A k Bremerhavenu samozřejmě pluje loď i z Brém.

Z Bremerhavenu se dostanete lodí i na Helgoland. Cesta k souostroví, na které je ideální vyhradit si rozhodně více než jeden den, trvá zhruba tři hodiny.

Každých pět let je Bremerhaven také dějištěm velkolepé přehlídky plachetnic Sail Bremerhaven. Další ročník akce se bude konat právě příští rok, konkrétně od 19. do 23. srpna.

I okolí města samozřejmě skýtá řadu zajímavých míst. Ať už se jedná o zmíněné Brémy se spoustou památek a půvabných zákoutí, další přímořské město Cuxhaven či Hamburk, kam jsou to zhruba dvě hodiny vlakem.

Zdroje:
Vlastní, https://www.bremerhaven.de