Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Stručně a jasně o výběru tonerů: Možnosti jsou tři, volba je na vás

Stručně a jasně o výběru tonerů: Možnosti jsou tři, volba je na vás
zdroj: Profimedia

Není nic horšího, než když na vás na monitoru v momentě, kdy opravdu, ale opravdu nutně potřebujete vytisknout důležitý dokument, vybafne hláška o prázdném toneru. Bez barvy nic nevytisknete a nemáte-li ve skříňce vedle pracovního stolu rezervu, budete si muset poradit jinak – s trochou štěstí vám píchne kolega ve vedlejší kanceláři. A na vás je, abyste se preventivně zásobili a byli napříště připravení. Ale co když se v sortimentu tonerů nevyznáte a jediný rozdíl vidíte v ceně? Přečtěte si základní charakteristiku tří variant a udělejte si jasno v tom, čím se chystáte tiskárnu nakrmit.

Originální tonery
Nejdražší, ale i nejspolehlivější. Originální tonery pochází od výrobců tiskáren (nebo autorizovaných prodejců) a garantují prvotřídní kvalitu tisku a stoprocentní kompatibilitu s tiskárnou. Pravděpodobně vám je nabídne firmware vašeho zařízení, a pokud ne – narazíte na ně u všech větších prodejců tonerů. Jejich nevýhodou budiž vysoká cena.

Kompatibilní tonery
Originální tonery vyrábí výrobci tiskáren. Ty kompatibilní může vyrobit kdokoliv. Na trhu působí množství firem, které nabízí výrazně levnější (často o desítky procent) alternativu k originálnímu sortimentu. Cílí na šetřivé spotřebitele, tedy na drtivou většinu uživatelů. A jak se kvalita druhovýroby průběžně zvyšuje, popularita kompatibilních tonerů strmě stoupá. V případě prověřených výrobků není důvod k obavám – jsou kompatibilní a nezaostávají ani kvalitou tisku. Nabídka je bohatá a levnější tonery jsou dostupné pro majitele tiskáren všech značek – k mání jsou tonery Canon, Brother, Epson, Dell...

Recyklované tonery
Tonery s přízviskem „recyklované“ či „renovované“ nejsou na rozdíl od originálních a kompatibilních zcela nové. K výrobě se používají starší náplně, které se doplní, důkladně zkontrolují a případně opraví. Jsou poměrně levné, ale kvalita tisku není tak vysoká jako u zbrusu nových tonerů. Na druhou stranu jde o ekologické řešení, což může být sympatické každému, kdo se snaží minimalizovat ekologickou stopu.

Zdroje:
Inzerce