Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Kreml: Prigožin ani jeho muži nebudou podle uzavřené dohody stíháni

Kreml: Prigožin ani jeho muži nebudou podle uzavřené dohody stíháni
Jevgenij Prigožin (druhý zleva) se svými jednotkami osadil Rostov | zdroj: Profimedia

Šéf Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin ani jeho muži, kteří se zúčastnili ozbrojené vzpoury a pochodu na Moskvu, nebudou stíháni. Podle dnešního sdělení Kremlu to vyplývá z dohody, kterou zprostředkoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Prigožin se podle dohody přesune do Běloruska. Kreml dodal, že neví, kde se teď Prigožin nachází, a vyjádřil vděčnost Lukašenkovi, že se nabídl jako mediátor.

„Nikdo nebude pronásledovat (bojovníky) vzhledem k jejich zásluhám na ukrajinské frontě,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Jsme vděčni prezidentovi Běloruska za toto úsilí,“ řekl Peskov a uvítal, že díky dohodě, která je podle něj důležitější než potrestání lidí, nedošlo k prolévání krve. „Večerní rozhovor mezi oběma prezidenty byl velmi dlouhý, upřímně řečeno vřelý,“ dodal mluvčí Kremlu.

Ruská tajná služba FSB přitom v souvislosti s výroky šířenými Prigožinovým jménem a na základě podezření z vyzývání k ozbrojené vzpouře zahájila trestní stíhání a prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že osnovatelé vzpoury budou tvrdě potrestáni.

Agentura RIA Novosti večer informovala, že Prigožin a všichni jeho bojovníci v sobotu opustili ruské vojenské velitelství ve městě Rostov na Donu na jihu země.

Konvoje Prigožinových žoldnéřů dnes odpoledne zamířily směrem na Moskvu. Prigožin se dožadoval výměny vojenského velení ruské armády. Ruský prezident Vladimir Putin hovořil o „dýce vražené do zad“ a ozbrojené vzpouře.

Kreml večer také dodal, že bojovníci, kteří se pochodu na Moskvu nezúčastnili, podepíšou dohodu s ministerstvem obrany. Dnešní události označil za tragické.

Zdroje: