Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

První video po dvou měsících: Šéf Wagnerovců se hlásí z Afriky

První video po dvou měsících: Šéf Wagnerovců se hlásí z Afriky
Wagnerovci - ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Šéf ruské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v pondělí na sociálních sítích zveřejnil první video od konce června, kdy se spolu se svými žoldnéři pokusil o ozbrojenou vzpouru. Video nepodařilo ověřit, podle všeho je ale šéf wagnerovců na africkém kontinentu.

Na záběrech (ZDE) stojí Prigožin v pouštní krajině v maskáčích a se zbraní v ruce. „Teplota plus 50 (stupňů Celsia), vše jak máme rádi. Wagnerova skupina provádí (průzkumné a pátrací operace). Dělá na všech kontinentech Rusko ještě větší a Afriku ještě svobodnější,“ říká na záznamu a dodává, že jeho žoldnéři jsou noční můrou pro extremistické skupiny „Islámský stát a Al-Káidu a další zločince“. Wagnerovci podle něj také „plní úkoly, které jim byly stanoveny“. Kromě toho verbuje Prigožin do svých řad nové bojovníky. Video je doplněno o telefonní číslo.

Osud Wagnerovy skupiny a jejího šéfa je nejasný od chvíle, kdy koncem června vedl krátkou vzpouru proti ruskému ministerstvu obrany. Kreml po bleskové akci, která zahrnovala tažení na Moskvu, prohlásil, že Prigožin a někteří jeho žoldnéři - kteří se účastnili některých z nejzuřivějších bitev války na Ukrajině - odejdou do Běloruska, kde měli podle předpokladů cvičit běloruskou armádu.

Wagnerovci jsou aktivní v Mali a agentura AP dříve s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že o jejich pomoc požádala vojenská junta v Nigeru, která se tam při převratu nedávno chopila moci.

Zdroje: