Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Morawiecki znovu varoval před provokacemi wagnerovců, Polsko k hranicím přesouvá posily

Morawiecki znovu varoval před provokacemi wagnerovců, Polsko k hranicím přesouvá posily
Mateusz Morawiecki | zdroj: Profimedia

Polský premiér Mateusz Morawiecki po dnešním setkání s litevským prezidentem Gitanasem Nausédou znovu varoval před rostoucím rizikem, plynoucím z přítomnosti žoldnéřů z ruské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny v Bělorusku. Morawiecki zdůraznil, že „tváří tvář provokacím a eskalaci napětí je spolupráce s Litvou nezbytná“ a že polsko-litevská hranice je v současnosti „hranicí svobodného světa zadržujícího nápor tyranie z Východu“, uvedl na svém webu list Gazeta Wyborcza. Polsko k hranici s Běloruskem přisouvá vojenské posily ze západu země.

„Už teď se wagnerovci mohou převlékat za nelegální migranty a zkusit proniknout do Polska a dalších států východního křídla Severoatlantické aliance, aby na území našich zemí podnikali diverzní a sabotážní akce, které mohou mít opravdu dramatické důsledky,“ řekl Morawiecki, který se s litevským prezidentem setkal v suwalské posádce 14. protitankového pluku.

Premiér ohlásil schůzku s litevským prezidentem poté, co polský vzdušný prostor podle Varšavy narušily dva běloruské vojenské vrtulníky - Minsk toto obvinění popírá - a také poté, co ohlásil, že Varšava má informace o přesunu více než stovky žoldnéřů směrem k suwalskému koridoru, což označil za „krok k dalšímu hybridnímu útoku na polské území“. A ve středu ruské vojenské námořnictvo zahájilo v Baltském moři cvičení s účasti tří desítek válečných plavidel a asi 6000 příslušníků ozbrojených sil.

Před dvěma lety Polsko čelilo na hranicí s Běloruskem přílivu migrantů z Blízkého východu, Střední Asie a z Afriky. Tuto migrační krizi podle Varšavy uměle vyvolal Minsk v odvetě za západní sankce. Ten toto obvinění popřel.

Suwalský koridor či suwalský průsmyk není geografický název, ale výraz, kterým vojenští experti označují necelých sto kilometrů dlouhý úsek polsko-litevské hranice, oddělující ruskou Kaliningradskou oblastí od Běloruska. Americký server Politico tento úzký pás území svého času označil za „nejnebezpečnější místo na Zemi“, protože se může stát prvním cílem ruského útoku v případě vypuknutí otevřeného konfliktu s NATO. Obsazením tohoto území by totiž ruská vojska přerušila jedinou pozemní cestu mezi Pobaltím a zbytkem Severoatlantické aliance.

Morawiecki ujistil, že Varšava zůstává v kontaktu ze spojenci z NATO, posiluje ostrahu hranic a nenechá se vyprovokovat. Polsko je podle premiéra už roky terčem provokací a hybridních útoků ze strany Ruska a Běloruska. Jen letos došlo k 16 000 pokusům o nelegální překročení polských hranic.

„Takových provokací bude víc a budou zaměřeny na vytvoření chaosu v Polsku i dalších zemích NATO, zejména v našem regionu. Spolupráce Polska a našeho spojence Litvy je tváří tvář těmto hrozbám a provokacím nezbytná,“ prohlásil.

Podle informací šéfa polské vlády je v současnosti v Bělorusku okolo čtyř tisíc ruských žoldnéřů, „možná trochu více“. Rusové tím podle Morawieckého testují reakce Polska a jeho spojenců, Varšava je prý však odhodlána odpovědět na provokace velice rezolutním způsobem.

Premiér před novináři obvinil opozici, že projevuje pramálo pochopení pro situaci a podceňuje nebezpečí, a také tvrdil, že běloruský vůdce Alexandr Lukašenko vidí v opozičním předákovi a bývalém premiérovi Donaldu Tuskovi potenciálního partnera k jednání. „Tusk se snažil naposledy (vládní postoj) zesměšnit, když mluvil o stovce wagnerovců, ale dneska jsou jich v Bělorusku tisíce,“ řekl Morawiecki.

Polsko na podzim čekají parlamentní volby, v nichž se konzervativní vládní strana uchází o třetí mandát u kormidla moci za sebou.

Zdroje: