Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Premiéři Česka, Polska a Slovinska jsou v Kyjevě, uvedl šéf polské vlády

Aktualizováno: Premiéři Česka, Polska a Slovinska jsou v Kyjevě, uvedl šéf polské vlády
„Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ uvedl premiér Petr Fiala | zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Premiér Petr Fiala společně s premiéry Polska Mateuszem Morawieckým a Slovinska Janezem Janšou odjeli dnes jako zástupci Evropské rady do Kyjeva obléhaného ruskými vojsky.

(AKTUALIZOVÁNO, 18:55) Vlak, kterým cestují premiéři Česka, Polska a Slovinska, dojel do Kyjeva. Na twitteru a na facebooku to napsal šéf polské vlády Mateusz Morawiecki. Tito zástupci středoevropských zemí se do Kyjeva vydali proto, aby vyjádřili podporu Ukrajině čelící ruské invazi.

„Tady, ve válkou rozedraném Kyjevu, se píší dějiny. Tady svoboda svádí souboj se světem tyranie. Tady se hraje o budoucnost nás všech. Evropská unie podporuje Ukrajinu, která se může spolehnout na pomoc svých přátel - toto poselství jsme s sebou dnes přivezli do Kyjeva,“ napsal Morawiecki na twitteru.

Na cestu do Kyjeva se vydal Morawiecki, český premiér Petr Fiala a jejich slovinský kolega Janez Janša. Doprovází je také polský vicepremiér a de facto nejvlivnější politik v Polsku Jaroslaw Kaczyński.

Morawiecki na facebooku napsal, že nynější válka „je výsledkem činů krutého tyrana, který útočí na bezbranné civilisty, bombarduje města a nemocnice.... Musíme co nejrychleji zastavit tragédii, která se odehrává na východě“. „Proto jsme s premiéry Fialou a Janšou v Kyjevě,“ doplnil.

(AKTUALIZOVÁNO, 13:15) „Návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ uvedl český premiér Fiala. Podle něj je o cestě informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

Podle vysoce postaveného unijního činitele Morawiecki informoval Michela a von der Leyenovou o možnosti návštěvy na okraj summitu pořádaného minulý čtvrtek a pátek ve francouzském Versailles. O dnešním termínu konání návštěvy se pak unijní špičky dozvěděly v pondělí večer.

„Předseda (Michel) uznal potřebu dát Ukrajině najevo podporu a poukázal na bezpečnostní rizika takovéto cesty,” sdělil novinářům zmíněný zdroj. Podle něj nejde o cestu, která by měla mandát schválený všemi lídry unijních zemí.

Mluvčí Michela ani von der Leyenové nechtěli upřesnit, zda zvažovali, že by se k cestě připojili nebo o něčem podobném přemýšlejí do budoucna.

(AKTUALIZOVÁNO, 10:46) Premiéři Česka, Polska a Slovinska vyrazili dnes vlakem z Polska do Kyjeva na jednání s ukrajinskými vrcholnými politiky, které chtějí podpořit za současné ruské invaze na Ukrajinu.

Vlak, který veze Petra Fialu, Mateusze Morawieckého a Janeze Janšu a také polského vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského, přejel polsko-ukrajinské hranice kolem 08:30, řekl novinářům mluvčí polské vlády Michal Dworczyk. Polské příhraniční město Přemyšl je od Kyjeva vzdálené přes 600 kilometrů a cesta trvá zhruba sedm až devět hodin.

„Evropa musí garantovat nezávislost Ukrajiny a ujistit, že je připravená pomoci při její obnově,“ napsal na twitteru polský premiér Morawiecki. „V tak klíčové chvíli pro celý svět je naší povinností být na místě, kde se píší dějiny,“ citovala polského premiéra agentura PAP. „Nejde o nás, ale o budoucnost našich dětí, které si zaslouží žít ve světě, kde nebude žádná tyranie,“ dodal Morawiecki.

(9:56, původní zpráva) Cesty se zúčastní i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński. Fiala to oznámil na twitteru. Politici se setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února.

„Návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ uvedl Fiala. 

Během návštěvy chce český premiér také prezentovat „široký balík podpory pro Ukrajinu a její občany“. Uvedl, že o cestě je informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

Fiala o své cestě na Ukrajinu v noci informoval ministry silových resortů, sdělila ČTK ministryně obrany Jana Černochová. Uvedla také, že po dobu nepřítomnosti Fialu zastoupí první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Podle Černochové byl premiér do Kyjeva odhodlaný jet. „Je to signál ukrajinské straně, že Česko stojí na jejich straně a že prezident Zelenskyj má naši absolutní podporu,“ uvedla.

Protiruské sankce a vyjednávání

Evropská unie dnes začne uplatňovat čtvrtý balík protiruských sankcí, na nichž se podle francouzského předsednictví v pondělí shodly členské státy. Dnes také mají také pokračovat ukrajinsko-ruská jednání, oznámil Zelenskyj. V nočním televizním projevu prohlásil, že ukrajinská delegace v pondělí odvedla dobrou práci, ale nesdělil žádné další podrobnosti.

Pondělní rozhovory se podle médií odehrávaly prostřednictvím videokonference, v minulých dnech se delegace obou zemí několikrát setkaly na bělorusko-ukrajinské hranici. Předchozí rozhovory nevedly k žádnému zásadnímu průlomu, poznamenala agentura AP, přestože o víkendu obě strany hovořily o určitém pokroku.

Úřady Kyjeva v noci na dnešek znovu vyhlásily letecký poplach. Obyvatelé města poté nad ránem uslyšeli nejméně čtyři silné výbuchy, píše agentura Ukrinform. Rakety zasáhly několik obytných výškových budov, informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra a upřesnilo, že dva lidé zemřeli a jedna osoba byla převezena do nemocnice.

Ukrajinská armáda v prohlášení uvedla, že ostřelování zasáhlo kyjevskou Svjatošynskou čtvrť. Zelenskyj vyzval ruské vojáky, ať složí zbraně. „Nabízím vám šanci přežít,“ vzkázal jim.

Ukrajiny se budou týkat i další dnešní události. Pokračuje mimořádné zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy věnované ruské invazi. Mimo jiné o tomto konfliktu budou jednat i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho íránský protějšek Hosejn Amírabdolláhján.

Zdroje: