Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Česko udělilo 150 tisíc speciálních víz, nahlásilo se téměř 85 tisíc uprchlíků

Česko udělilo 150 tisíc speciálních víz, nahlásilo se téměř 85 tisíc uprchlíků
Uprchlíci z Ukrajiny v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v Karlových Varech | zdroj: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Česká republika udělila více než 150 000 speciálních víz, která jsou určena pro lidi zasažené ruskou invazí na Ukrajinu.

Za neděli jich bylo vydáno 7513. Cizinecké policii a v asistenčních centrech se v neděli nahlásilo 3491 lidí, celkem se jich zaregistrovalo téměř 85 000. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra na twitteru.

Na cizinecké policii se uprchlíci musí registrovat do 30 dnů po příjezdu. O speciální víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny odešli po zahájení ruské invaze, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění, a za normálních okolností by se proto museli na Ukrajinu vrátit.

V neděli na on-line schůzce jednali hejtmani se zástupci vlády o náhradách za ubytování uprchlíků a jejich evidenci. Dnes večer by pak měla Asociace krajů ČR jednat o připomínkách hejtmanů k vládním opatřením týkajícím se uprchlíků.

Do ČR před válkou uprchlo zatím přes 200.000 Ukrajinců. Česko už požádalo Evropskou unii o poskytnutí modulárních humanitárních základen, ve kterých by bylo možné ubytovat až 50.000 uprchlíků. Ministerstvo obrany zvažuje pro uprchlíky vybudovat i stanová městečka.

Zdroje: