Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Přední neurochirurg vykoumal, jak si zachovat zdravý mozek

Přední neurochirurg vykoumal, jak si zachovat zdravý mozek
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vyhýbat se nárazům, vykonávat i duševní činnost, jako například vymýšlet pohádky pro vnoučata, a také cvičit. To radí pro udržení zdravého mozku přední britský neurochirurg Henry Marsh.

Třiasedmdesátiletý Marsh se proslavil i díky svým knihám, připomíná britský list The Guardian. V češtině vyšly v roce 2017 jeho paměti pod názvem Neublížíš. Od 90. let do začátku ruské invaze působil Marsh také na Ukrajině. Říká, že na poslední návštěvu Kyjeva přijel ve stejnou dobu, jako tam dorazily ruské řízené střely.

„Za prvé je důležité vyhnout se nárazům do hlavy,“ uvedl Marsh a dodal, že i menší zranění hlavy v souhrnu způsobují poškození. Lékař proto doporučuje zcela se vyhýbat sportům, při nichž dochází k opakovaným úrazům hlavy.

Stejně tak je podle něj důležitá mozková aktivita. „Čím aktivnější mozek máte, o to déle bude trvat, než se mu vybijí baterky,“ řekl Marsh. „Víme, že čím je člověk starší při dokončení vysokoškolského vzdělání, o to nižší je riziko demence,“ dodává lékař příklad z vědeckého výzkumu.

profimedia-0728963510 Henry Marsh | zdroj: Profimedia

Marsh samotný si duševní aktivitu udržuje vymýšlením pohádek pro svá vnoučata. Rád by je sepsal do knihy, o které říká, že by měla být jeho poslední. „Stejně jako většinu lidí mě děsí vyhlídky na to, co čeká mé vnuky za 20 nebo 40 let,“ uvedl neurochirurg.

Stres může být podle Marshe pro člověka do určité míry dobrý. „Na druhou stranu je zde mnoho důkazů, že vysoký krevní tlak vede k úbytku bílé hmoty mozkové. Když jsem operoval, míval jsem období, kdy mi kvůli stresu extrémně stoupl krevní tlak, nevím ale, zda to souvisí se změnami, které ukázal můj (mozkový) sken,“ uvedl neurochirurg. Na skenu, který si před několika lety nechal udělat, vypadal jeho mozek starší, než čekal.

Za něco, co se blíží univerzálnímu „všeléku“, považuje Marsh cvičení. „Lidé, kteří pravidelně cvičí, mají nižší míru demence a deprese. Ačkoli nelze prokázat příčinnou souvislost,“ řekl lékař.

„Nejde o to, jak dlouho žijete, ale o kvalitu toho času, který máte. A to teď cítím silněji než kdy jindy,“ uvedl Marsh, jemuž byla na začátku roku 2020 diagnostikována pokročilá rakovina prostaty. Za kvalitní považuje lékař takový život, v němž člověk pomáhá ostatním lidem a přírodě.

Zdroje: