Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Před 89 lety rozstříleli policisté gangsterské duo Bonnie a Clyde

Před 89 lety rozstříleli policisté gangsterské duo Bonnie a Clyde
Gangsterské duo Bonnie Parkerová a Clyde Barrow | zdroj: Profimedia

Smršť policejních kulek ukončila 23. května 1934 v Gibslandu v Louisianě život legendárního zločineckého páru Bonnie a Clyde. Spolu loupili a vraždili, spolu také zemřeli.

Gangsterská dvojice a „veřejní nepřátelé“ Spojených států Bonnie Elizabeth Parkerová (1910-1934) a Clyde Chestnut Barrow (1909-1934) začali svou zločineckou dráhu v roce 1932 během velké hospodářské krize. Potulovali se po středozápadě USA, spolu s dalšími zločinci přepadávali banky a malé podniky a zavraždili nejméně 14 lidí, především policistů. O Bonnie se ovšem traduje, že nikdy nestřílela.

Gangstery se stále nedařilo dopadnout. V lednu 1934 ale pomohli k útěku skupině vězňů a přes rodinu jednoho z nich policie vypátrala, kudy se dvojice bude pohybovat. Muži zákona si na ně počkali na opuštěné silnici u Gibslandu v Louisianě a rozstříleli jejich Ford V8 skoro dvěma stovkami kulek jako řešeto. Třiadvacetiletá Bonnie a pětadvacetiletý Clyde byli okamžitě mrtví, každý z nich schytal na pět desítek zásahů.

Poté, co jejich zločinné řádění skončilo, byla jejich těla vláčena ulicemi, kde se jim lidé snažili uříznout vlasy, oblečení, prsty a dokonce i ucho. Jejich střelné zbraně později vynesly v aukcích spoustu peněz a několikrát změnil majitele i rozstřílený ford.

Bonnie a Clyde byli pohřbeni v texaském Dallasu na dvou různých hřbitovech. Jejich život se stal námětem několika knih a filmových zpracování, z nichž nejznámější je oscarový snímek z roku 1967 s Warrenem Beattym a Faye Dunawayovou.

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní