Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Před 151 lety dokončil Phileas Fogg svou slavnou osmdesátidenní cestu kolem světa

Před 151 lety dokončil Phileas Fogg svou slavnou osmdesátidenní cestu kolem světa
Na původní ilustraci k románu "Cesta kolem světa za osmdesát dní" kupují Phileas Fogg a sluha Passepartout v Indii slona | zdroj: Profimedia

I románové postavy mají svá výročí, zvlášť pokud se autor obtěžoval jejich dobrodružství přesně časově zařadit. A tím spíš, když je datum v jistém smyslu pointou příběhu.

Děj románu Julese Vernea Cesta kolem světa za osmdesát dní je všeobecně znám, přinejmenším z četných filmových či animovaných adaptací. Anglický gentleman Phileas Fogg se v něm s přáteli z Reformního klubu vsadí o celé své jmění (20 tisíc liber, což dnes odpovídá zhruba půldruhému milionu), že za 80 dní stihne objet celý svět. Se svým francouzským sluhou Jeanem Passepartoutem vyrazí na cestu ve středu 2. října 1872 ve 20:45. Aby sázku vyhrál, musí se nejpozději v sobotu 21. prosince 1872 ve stejnou dobu vrátit do Reformního klubu.

Na cestě jej samozřejmě potká řada nástrah, komplikací a dobrodružství, zvlášť když je mu celou dobu v patách detektiv Fix, který si jej spletl s bankovním lupičem. Po návratu do Anglie jej zatkne, a byť se omyl vysvětlí, Fogg přijede do Londýna pozdě. Z Indie si ale přiveze mladou vdovu Aoudu, kterou zachránil před upálením, a chce se s ní hned následujícího dne oženit. Ukáže se ovšem, že svatba být nemůže, protože příští den je neděle, kdy se neoddává.

Fogg tak zjistí, že díky tomu, že cestoval směrem na východ, získal přesně jeden den, a že tedy není dvaadvacátého prosince, jak se mylně domníval, ale teprve jedenadvacátého. Do Reformního klubu se nakonec stihne vrátit právě včas a sázku vyhraje.

Průmyslová revoluce a výstřední cestovatel

Jedenadvacátý prosinec 1872 ovšem není jen datem, kdy Fogg dokončí své putování, ale ve stejný den byl vydán i poslední díl Verneova románu, který přinášely na pokračování noviny Le Temps. Knižně vyšel v roce 1873 a ještě téhož roku byla Cesta kolem světa za osmdesát dní (Le tour du monde en quatre–vingts jours) přeložena do češtiny a stala se jedním z nejoblíbenějších Verneových děl.

K napsání románu inspirovalo francouzského spisovatele několik faktorů, jako průmyslová revoluce a s ní související rozšíření nových dopravních prostředků (železnice, parníky) či otevření Suezského průplavu v roce 1869. Předobrazem Philease Fogga pak byla skutečná postava výstředního amerického podnikatele George Francise Traina, který svou první cestu kolem světa podnikl v roce 1870.

Zdroje:
Vlastní, nationaldaycalendar.com