Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Poslední dva žijící vůdci Rudých Khmerů dostali doživotí za genocidu

Poslední dva žijící vůdci Rudých Khmerů dostali doživotí za genocidu
Bývalý premiér Khieu Samphan u soudu. | zdroj: Profimedia

Soud v Kambodži dnes shledal dva bývalé vysoce postavené představitele Rudých Khmerů vinné z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Podle agentury AFP je to poprvé v historii, co mezinárodní soud označil v souvislosti s Rudými Khmery za genocidu jejich brutální postup vůči menšinám - etnickým Vietnamcům, muslimské komunitě a dalším náboženským minoritám. Hlavní ideolog Rudých Khmerů Nuon Chea a někdejší premiér Khieu Samphan byli odsouzeni na doživotí.

Za vlády Rudých Khmerů v letech 1975 až 1979 bylo v Kambodži zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru či přepracování nejméně 1,7 milionu lidí. Za vším stál plán vůdce Pol Pota vytvořit zemědělskou venkovskou utopistickou společnost. Vůdce ultralevicového režimu Rudých Khmerů Pol Pot zemřel v roce 1998. Dvaadevadesátiletý Nuon Chea a sedmaosmdesátiletý Khieu Samphan jsou podle agentury AP poslední dosud žijící lídři Rudých Khmerů. Oba si již odpykávají doživotní trest, k němuž byli v jiném procesu odsouzeni za zločiny proti lidskosti.

U trestního tribunálu pro Kambodžu, který funguje pod záštitou OSN, nyní tvrdili, že jsou obětí politické perzekuce. U soudu byli osobně přítomni. Nuon Chea trpí srdečními potížemi, a tak mu soud po chvíli umožnil přesunout se z hlavní síně do jiné místnosti. Khieu Samphan byl přítomný po celou dobu. Při vynášení rozsudku za pomoci dvou členů ostrahy stál a neprojevil žádné emoce, uvedla AP. Právníci Nuon Chey sdělili, že se proti verdiktu odvolají, a předpokládá se, že Khieu Samphan učiní totéž.

Akademici vedli řadu let diskuze o tom, zda lze označit krvavou kampaň Rudých Khmerů proti muslimským Čamům a dalším náboženským a etnickým menšinám v Kambodži za genocidu. Většina obětí Rudých Khmerů pocházela totiž - stejně jako oni sami - z řad etnické většiny Khmerů, která tvoří 90 procent obyvatelstva Kambodže.

Soud nakonec dnes rozhodl, že Rudí Khmerové spáchali na menšinách genocidu. Podle soudu se úmyslně zaměřovali na příslušníky vietnamské a čamské menšiny a na buddhisty, aby vytvořili "ateistickou, homogenní společnost bez třídních rozdílů".

"Čamové byli rozptýleni mezi khmerské vesnice, aby byly jejich komunity rozvráceny a plně asimilovány. Velké množství čamských civilistů bylo odvedeno a masově povražděno," řekl soudce Nil Nonn. "Stovky vietnamských civilistů a vojáků byly vyslýchány, mučeny a zabity v nechvalně proslulé věznici S-21... Všichni vietnamští vojáci a civilisté, kteří vstoupili do věznice S-21, byli označeni za špiony a považováni za nepřátele. Osud těchto vězňů byl předem jasný," uvedl soudce Nonn.

Mezinárodní tribunál v Kambodži, který byl zřízen k souzení bývalých vůdců Rudých Khmerů, zahájil svou činnost v roce 2006. Případ Nuon Chey a Khieu Samphana byl rozdělen do dvou procesů, aby se soudní jednání se stárnoucími lídry urychlila.

Poslední rozsudek? 

V prvním procesu byli Nuon Chea a Khieu Samphan odsouzeni na doživotí za zločiny proti lidskosti, včetně mučení, zotročování a vražd. Proces se soustředil na zločiny páchané na obyvatelích měst, kteří byli násilně převáženi do venkovských pracovních táborů. Rovněž pak řešil hromadné zabíjení vojáků, kteří proti Rudým Khmerům bojovali. V říjnu 2014 s nimi začal druhý proces, ve kterém byli obžalováni z genocidy.

Jediným dalším představitelem odsouzeným mezinárodním tribunálem za zvěrstva Rudých Khmerů z let 1975 až 1979 je kromě Nuon Chey a Khieu Samphana někdejší velitel nechvalně proslulé věznice S-21 Kang Kek Ieu, který rovněž dostal doživotí.

Podle agentury AP je dnešní rozsudek možná posledním, který tribunál vynesl. Autokratický kambodžský premiér Hun Sen, který v mládí bojoval v jednotkách Rudých Khmerů, než se s nimi rozešel, uvedl, že nedovolí pokračování procesů, protože by to v zemi způsobilo nestabilitu.

Zdroje: