Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Polsko má zaplatit pokutu za činnost orgánu, který trestal soudce, rozhodla Evropská komise

Polsko má zaplatit pokutu za činnost orgánu, který trestal soudce, rozhodla Evropská komise
Mluvčí polské vlády Piotr Müller řekl, že „Evropská komise se v různých dokumentech snaží stanovovat podmínky, ke kterým jí chybí právní základy.“ | zdroj: Profimedia

Evropská komise vyzvala Polsko, aby zaplatilo pokutu za to, že přes rozhodnutí unijního soudu neukončilo činnost disciplinární komory, tedy orgánu, který se zabývá prohřešky soudců.

Uvedl to dnes mluvčí komise. Varšava má na reakci 45 dní. Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle polské agentury PAP řekl, že Varšava podnikne takové právní kroky, aby nedopustila porušování unijních smluv.

Pokud Polsko v případě disciplinární komory podobně jako v případě sporu o důl Turów pokutu zaplatit odmítne, strhne jí komise peníze z unijních fondů. Podle unijní exekutivy bude muset Polsko uhradit dosavadní pokutu za provoz dolu i v případě, že se polská vláda dohodne s českou a Praha stáhne žalobu.

Soudní dvůr Evropské unie loni v létě rozhodl, že disciplinární komora polského nejvyššího soudu, která rozhoduje například o trestním stíhání soudců a prokurátorů, není v souladu s unijním právem. Polská vláda následně oznámila, že činnost orgánu ukončí. Komise však v září konstatovala, že komora nadále pokračuje v projednávání dříve zahájených případů.

Unijní exekutiva proto soud požádala o udělení pokuty. Soudci v Lucemburku na konci října rozhodli, že Polsko bude platit milion eur denně, dokud komoru zcela nezruší. Dluh do současnosti přesáhl 70 milionů eur (1,7 miliardy korun).

Polská vláda v reakci na dotaz komise minulý týden uvedla, že na rozpuštění komory pracuje a požádala, aby EK pokutu nevymáhala. Brusel však nepřesvědčila.

„Dopis byl odeslán,“ sdělil dnes mluvčí komise Christian Wigand.

Mluvčí polské vlády Müller řekl, že „Evropská komise se v různých dokumentech snaží stanovovat podmínky, ke kterým jí chybí právní základy.“ „Tímto způsobem se snaží dalece zasahovat do výlučných kompetencí jednotlivých zemí,“ uvedl.

Pokuta a česko-polský spor

K pokutě vůči Polsku komise již v listopadu přistoupila v česko-polském sporu o důl Turów. Unijní soud v září nařídil Polsku za nezastavení prací platit půl milionu eur denně. Varšava po uplynutí 45denní lhůty nevyužila k zaplacení 15 dní, které měla k dispozici po druhé výzvě.

Komise proto nyní rozhoduje, ze kterých plateb mířících do Polska první část dlužné sumy pohybující se nyní okolo 60 milionů eur strhne.

Podle komise na tom nic nemění fakt, že polská a česká vláda v současnosti jednají o mezivládní dohodě, k níž by mohly vést polské kompenzace pro obyvatele českého pohraničí. Praha by v takovém případě mohla žalobu stáhnout.

„Pokuta bude i tak muset být uhrazena,“ prohlásil mluvčí Balázs Ujvari. Komise podle něho bude po Polsku chtít dluh za období mezi 20. září, kdy soud pokutu vyměřil, a dnem případného stažení žaloby.

Zdroje: