Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Evropská komise chystá kroky proti Polsku. Varšava považuje postup EU za nespravedlivý

Evropská komise chystá kroky proti Polsku. Varšava považuje postup EU za nespravedlivý
Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová a polský premiér Mateusz Morawiecki | zdroj: Profimedia

Nedávné rozhodnutí polského ústavního soudu zpochybňuje a ohrožuje základy Evropské unie, prohlásila dnes v Evropském parlamentu předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

EK podle von der Leyenové proti Polsku podnikne kroky, zatím ale zvažuje, jaké konkrétní mechanismy využije. 

Polský premiér Mateusz Morawiecki následně před europoslanci prohlásil, že evropské instituce útočí na Polsko nespravedlivým způsobem, odmítl však spekulace o tom, že Varšava směřuje k odchodu z EU.

„Nesmíme dovolit a nedovolíme ohrožení našich společných hodnot,“ prohlásila předsedkyně EK. „Vláda práva je pojivem, které drží naše spojenectví pohromadě,“ dodala.

Rozhodnutí polského ústavního soudu o nadřazenosti polských zákonů nad unijním právem je podle von der Leyenové vyvrcholením útoků na nezávislost justice v Polsku. Komise, která s Varšavou o podobě reformy polského soudnictví vede vleklý spor, podle své šéfky polský ústavní soud nepovažuje za nezávislý ani za legitimní.

Kvůli jeho rozhodnutí hrozí, že evropské zákony budou platit různě na různých místech EU a komise jako strážkyně evropských smluv bude proto muset vůči Polsku zakročit, poznamenala von der Leyenová.

Prvním zvažovaných krokem je podat na Polsko stížnost k Soudnímu dvoru EU. EK také podle von der Leyenové uvažuje o spuštění nového mechanismu, který podmiňuje čerpání evropských peněz nezávislostí justičních orgánů.

„Jsou to peníze evropských daňových poplatníků. A pokud naše unie investuje více než kdy předtím do posílení našeho společného zotavení, musíme chránit unijní rozpočet proti porušování zásad právního státu,“ řekla šéfka EK.

Morawiecki: Místo Polska je v EU

Premiér Morawiecki ve svém vystoupení odmítl „pohádky“ to tom, že by Polsko směřovalo k odchodu z EU. Členství v bloku podle něj podporuje většina Poláků a jeho vláda je součástí této proevropské většiny. Poláci jsou ale podle něj stále více znepokojeni směrem změn v EU.

„Nemůžeme mlčet, když je naše země atakována nespravedlivým způsobem,“ řekl Morawiecki s tím, že součástí řešení sporů by podle něj neměly být výhrůžky finančními sankcemi či jiné formy zastrašování, což jsou pro polského premiéra nedemokratické praktiky. „Není možné, aby politici vydírali Polsko. Jsme pyšná země,“ dodal.

Rozhodnutí polského ústavního soudu podle Morawieckého vedlo k „zásadnímu nepochopení“. Polský premiér uznal, že evropské právo stojí nad zákony v členských státech v oblastech, v nichž má EU vymezené kompetence. Nejvyšším právem každé členské země je však její ústava, řekl premiér. „Instituce založené smlouvami (o EU) překračují svoje kompetence a my musíme mít nástroje, jak na to reagovat,“ prohlásil.

Morawiecki hovořil zejména o Soudním dvoru EU, který podle něj za zavřenými dveřmi přichází s „kreativními interpretacemi“ smluv, jimiž příliš rozšiřuje pravomoci EU na úkor členských států. Tento proces nazval „tichou revolucí“. „Pokud chcete dělat z EU beznárodní superstát, tak si nejprve získejte shodu všech členských států,“ řekl polský premiér.

„Polská vláda chce od evropských občanů cca 57 miliard eur, ale odmítá dodržovat úplně základní právní principy, na kterých Evropa stojí. Premiér Morawiecki nechce dodržovat evropské zákony a snaží se ovládnout polskou justici, aby neexistovala kontrola jeho počínání,“ uvedl v prohlášení zaslaném ČTK pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Německo a Francie vzkazují: Polsko musí právo EU dodržovat

Polsko musí začít dodržovat právní předpisy Evropské unie, která v jednáních s Varšavou o otázkách vlády práva nemůže dělat kompromisy. Prohlásilo to dnes několik unijních ministrů odpovědných za evropskou problematiku, kteří dnes připravují čtvrteční a páteční jednání prezidentů a premiérů členských zemí.

Zástupci vlád Německa či Francie před novináři zdůrazňovali, že Evropská komise může Polsku zastavit přísun unijních peněz, přímo však Brusel k tomuto kroku nevyzvali. Další ministři podotýkali, že by komise měla nechat spor v rukou soudu.

Ministři dalších členských zemí evropského bloku dnes zdůrazňovali, že stále stojí o dialog, který by Polsko přesvědčil k respektu unijních hodnot po dobrém. „Na konci dialogu musí být jasné uznání toho, k čemu jsme se všichni přihlásili při vstupu do Evropské unie. Nikdo nemůže mít zvláštní zacházení,“ řekl novinářům německý státní tajemník pro EU Michael Roth.

Francouzský ministr Clément Beaune připomněl, že ostatní země solidárně přispívají do fondů, z nichž je Polsko čistým příjemcem. „Tahle solidarita ale nemůže pokračovat, když nebude respekt k základním hodnotám,“ prohlásil Beaune. Důrazná slova na polskou adresu volili dnes například i ministři Španělska, Finska či Lucemburska.

Některé země zvláště z východního křídla EU ale hovoří o tom, že k polské soudní reformě by se neměli vyjadřovat politici, nýbrž unijní justice. „My to vidíme jako kompetenci soudu a budeme spoléhat na hodnocení těch orgánů, které jsou k tomu příslušné,“ řekla dnes česká státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Zdroje: