Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nejvyšší soud USA povolil vydat dokumenty o útoku na Kapitol

Nejvyšší soud USA povolil vydat dokumenty o útoku na Kapitol
Trump se na soud obrátil ve snaze zabránit vydání záznamů Bílého domu zvláštnímu výboru Sněmovny reprezentantů, jenž vyšetřuje pozadí útoku na Kapitol z 6. ledna loňského roku | zdroj: Profimedia

Nejvyšší soud Spojených států ve středu zamítl žádost bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa.

Ten se na soud obrátil ve snaze zabránit vydání záznamů Bílého domu zvláštnímu výboru Sněmovny reprezentantů, jenž vyšetřuje pozadí útoku na Kapitol z 6. ledna loňského roku.

Rozhodnutí nejvyššího soudu znamená, že dokumenty mohou být vydány, přestože soudní spory o této záležitosti pokračují u nižších instancí, píše agentura Reuters. Zmíněné záznamy uchovává Národní archiv USA.

Výhrady k nynějšímu rozhodnutí nejvyššího soudu otevřeně vyjádřil pouze konzervativní soudce Clarence Thomas.

V Trumpův neprospěch 9.prosince rozhodl federální odvolací soud. Dokumenty však zakázal vydat do doby, než se k věci vyjádří nejvyšší soud. Trump jmenoval tři soudce nejvyššího soudu, konzervativní soudci tam nyní mají převahu šesti ku třem.

Trump argumentuje výsadním právem prezidenta zatajovat některé materiály s tím, že by zveřejnění dokumentů v budoucnu poškodilo prezidentský úřad.

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí uvedl, že k jeho rozhodnutí nebylo nutné zodpovědět závažnou otázku, zda může bývalý prezident uplatnit výsadní právo.

„Protože odvolací soud dospěl k závěru, že nároky prezidenta Trumpa by neuspěly, i kdyby byl úřadujícím prezidentem, jeho status bývalého prezident nikterak neovlivnil rozhodnutí soudu,“ uvedl soud.

Dokumenty obsahují podle Národního archivu USA prezidentovy diáře, seznamy návštěv, předběžné verze projevů a ručně psané poznámky „o událostech ze 6. ledna“ ze spisů bývalého personálního šéfa Bílého domu a prezidentova poradce Marka Meadowse a také „návrh exekutivního nařízení na téma volební integrity“.

Sněmovní výbor, v němž je sedm demokratů a dva republikáni, je toho názoru, že záznamy jsou nezbytné pro vyšetřování událostí, jež předcházely násilnostem z 6. ledna 2021. Současný prezident Joe Biden míní, že vydání dokumentů je ve veřejném zájmu.

Nepokoje v sídle Kongresu loni v lednu vypukly ve chvíli, kdy tam začínala společná schůze obou komor k výsledkům prezidentské volby. V té Trump nedokázal obhájit svůj mandát, porážku ale nikdy neuznal a volby neustále označuje za zmanipulované.

S projevem v tomto duchu vystoupil i těsně předtím, než tisíce jeho příznivců vtrhly do areálu Kapitolu. Násilnosti, které přerušily schvalování volebního výsledku, si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných.

Zdroje: