Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Policie zná totožnost všech čtrnácti obětí střelby na filozofické fakultě

Aktualizováno: Policie zná totožnost všech čtrnácti obětí střelby na filozofické fakultě
Policie vyšetřuje střelbu na FF UK, objekt nadále střeží | zdroj: Profimedia

Policie už identifikovala všech čtrnáct obětí čtvrteční střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK). Ranění jsou ve stabilizovaném stavu, jeden v kritickém. Na místě zahynulo třináct obětí, jedna zemřela v nemocnici. Ústav hudební vědy FF UK v pátek potvrdil, že jednou z obětí střelby je jeho ředitelka Lenka Hlávková. Patnáctým mrtvým je pachatel, který zřejmě spáchal sebevraždu. V sobotu v 11:00 bude v katedrále sv. Víta na Pražském hradě bohoslužba za oběti střelby.

Čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii Česka. Útočník tam odpoledne zastřelil 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno, z toho deset těžce. Z ochozu fakulty zranil i tři lidi na ulici. Mrtvý je i střelec, který po útoku spáchal sebevraždu - zřejmě brokovnicí. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.

S hlubokou lítostí oznamujeme, že včerejší nadějeplné zprávy se bohužel nepotvrdily. Na základě ověřené informace od...

Zveřejnil(a) Ústav hudební vědy FF UK dne Pátek 22. prosince 2023

„Policie ČR je samozřejmě v kontaktu s pozůstalými, vždycky s nabídkou psychologické krizové intervence,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan Českému rozhlasu. Mezi zraněnými jsou tři cizí státní příslušníci - dva ze Spojených arabských emirátů a jeden z Nizozemska. Video z útoku šíleného střelce je k zhlédnutí  ZDE.

Policisté přes noc ohledávali místo činu nebo zajišťovali stopy a důkazy. Objekt FF UK stálé střeží, městská hromadná doprava jezdí kolem bez omezení. Masovou vraždu bude nyní prošetřovat Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. 

Češi na pomoc zasaženým čtvrtečním útokem na filozofické fakultě vybrali miliony

Nadační fond Univerzity Karlovy vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených čtvrteční střelbou. Univerzita vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty. Na sbírce Nadačního fondu UK se po deváté ráno sešlo přes sedm a půl milion korun. Další sbírka funguje na portálu Znesnáze21. Lidé tam přispěli přes dva miliony korun a částka narůstá. Před rektorátem Karlovy univerzity vzniklo pietní místo, kam lidé chodí zapálit svíčku na památku obětí.

Transparentní konto Nadačního fondu UK: 556677359/0800
Sbírka na pomoc obětem Znesnáze21: 4004040040/5500

Studentský kostel Husitské teologické fakulty UK vyzval ke společné modlitbě za oběti útoku. V pátek v poledne se mají lidé zastavit a zapálit svíčku „za zabité a pozůstalé, za zraněné a otřesené, za světlo naděje, aby projasnilo temnoty zmaru, strachu a bolesti.“

V sobotu v 11:00 bude v katedrále sv. Víta na Pražském hradě bohoslužba za oběti čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Sloužit ji bude pražský arcibiskup Jan Graubner. Na síti X to oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Soustrast pozůstalým a lítost nad tragédií vyjádřil Graubner na webu. „Vyjadřuji upřímnou soustrast a hlubokou lítost pozůstalým všech obětí a ujišťuji je o naší blízkosti. Modlím se za mrtvé, jejich rodiny, blízké i přátele a také za uzdravení všech zraněných,“ napsal Graubner. Doplnil, že kněží pražské arcidiecéze jsou k dispozici poskytnout všem duchovní podporu a radu. Bohoslužby se zúčastní i prezident Petr Pavel.

profimedia-0831670136 Pietní místo před pražským Karolinem | zdroj: Profimedia

Kvůli střelbě budou dnes a v sobotu omezeny vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí. ČTK to sdělila Hana Tietze, mluvčí firmy Taiko, která trhy organizuje. „Již včera (ve čtvrtek) jsme zrušili plánovaný program, ten se nebude konat ani dnes a zítra (v sobotu). Dnes a zítra nebude také probíhat pravidelná animace stromu. Dnes bude ztlumená také hudba na tržišti a zítra (v sobotu) ji úplně vypneme,“ uvedla Tietze. Ve stejném režimu budou trhy i v dalších městech.

Členové vlády uctili před Karolinem památku obětí střelby

Premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Ivan Bartoš, ministr zahraničí Jan Lipavský (oba Piráti) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes dopoledne uctili u pietního místa před pražským Karolinem, kde sídlí vedení Univerzity Karlovy, památku obětí čtvrteční střelby na filozofické fakultě. Krátce po incidentu začali lidé před branou Karolina zapalovat svíčky. Dobrovolníci z UK přítomným rozdávají letáky s kontakty na krizové linky a psychologickou pomoc.

Fiala se k lidem před Karolinem přidal kolem 10:00. Před ním se poklonil památce zemřelých Rakušan a kolem 11:00 na pietním místě zapálili svíčky a položili květinu jeho vládní kolegové Lipavský a Bartoš. Fiala na sociální síti X dnes současně vyzval k citlivému a ohleduplnému přístupu k tragédii na fakultě, ke zdržení se rychlých soudů a k nešíření neověřených informací. Opět mimo jiné poděkoval těm, kteří se aktivně podíleli na tom, že obětí nebylo více - policii, zdravotníkům a všem ostatním. Už ve čtvrtek vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.

profimedia-0831687092 Petr Fiala uctil oběti střelby na FF UK | zdroj: Profimedia

Budova filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha je po střelbě stále uzavřena. Před fakultou zatím zůstal i stan Českého červeného kříže, jehož pracovníci se spolu s hasiči podle informací na síti X ve čtvrtek starali o evakuované a poskytovali jim psychologickou pomoc.

Ranění po střelbě na FF UK jsou ve stabilizovaném stavu, jeden v kritickém

Většina raněných po čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) nadále zůstává v pražských nemocnicích, sedm lidí už lékaři propustili do domácího ošetřování. Vyplývá to z aktuálních vyjádření mluvčích nemocnic pro ČTK. Zdravotnická záchranná služba (ZZS HMP) Hlavního města Prahy v tiskové zprávě informovala, že sanitky rozvezly do nemocnic v první hodině zásahu 25 raněných. Podle vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jeden pacient svým zraněním podlehl, ve které nemocnici ale neupřesnil.

„Velmi vážná zranění utrpělo deset osob, z nichž byla značná část v kritickém stavu. Osm lidí bylo zraněno středně závažně a sedm lidí bylo zraněno lehce. Dominantně šlo o střelná zranění, která utrpěly dvě desítky osob,“ uvedla mluvčí ZZS HMP Jana Poštová. „Pražské nemocnice byly profesionálně připravené a všem pacientům zraněným při útoku (...) se dostalo perfektní a v řadě případů i život zachraňující péče,“ napsal dnes odpoledne na sociální síti X ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zdravotníkům z nemocnic, kde o ně pečovali, poděkoval.

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) přijala ve čtvrtek tři zraněné. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke ČTK dnes dopoledne sdělila, že jeden z nich byl v kritickém stavu. Odpoledne už situaci komentovat nechtěla. „O vývoji stavu jsou informovány k tomu příslušné osoby, ÚVN nebude zveřejňovat ke stavu pacientů informace,“ napsala ČTK.

profimedia-0831693260 Páteční brífink policie ke střelbě na FF UK | zdroj: Profimedia

Nejvíce pacientů přijali ve Fakultní nemocnici v Motole a Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Všech sedm hospitalizovaných v Motole je podle zástupkyně vedoucí odboru komunikace Jany Krejčí Merxbauerové ve stabilizovaném stavu, byť dvě dvacetileté ženy na oddělení ARO mají vážná střelná poranění. Další tři postřelené jsou ženy kolem 20 let a jedna 60letá, která je podle ní při vědomí. Zhruba dvacetiletého muže nemocnice přijala s poraněnými zády. „Dost pravděpodobně bude propuštěný do domácího ošetřování,“ dodala.

Ze sedmi pacientů, které ve čtvrtek odpoledne přijala Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV), byli podle mluvčí Terezy Romanové dva dnes propuštěni do domácího ošetřování. Dopoledne uvedla, že tři jsou stále ve vážném stavu, ale nikdo v ohrožení života. „Čtyři z pacientů byli operováni a v tuto chvíli by měli být všichni stabilizováni,“ uvedla. Mají střelná zranění, mezi nimi průstřel hrudníku, břicha, končetin nebo hlavy.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze jednu ženu s lehce poraněnou rukou propustila už ve čtvrtek večer. Další žena se zlomeninou nohy byla podle mluvčí Marie Heřmánkové ve čtvrtek operována a lékaři jí umožní odejít do domácího ošetřování. „Zraněný muž je na jednotce KARIM na dýchacím přístroji. Je po operaci kvůli průstřelu nohy. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný,“ uvedla.

Ve Fakultní nemocnici Bulovka byly hospitalizovány tři ženy, jedna měla zranění po pádu. „Všechny námi přijaté pacientky jsou po operacích při vědomí a ve stabilizovaném stavu,“ sdělila mluvčí nemocnice Eva Libigerová.

Čtyři pacienty, dva muže a dvě ženy převážně se středně těžkými zraněními, přijala k ošetření Nemocnice Na Františku. „Obě pacientky byly dnes dopoledne propuštěny do domácího léčení, dva pacienti byli ošetřeni ambulantně a již včera (ve čtvrtek) večer šli domů,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Krausová.

Na místě u FF UK záchranáři podle Poštové zasahovali v policií stanovené bezpečné zóně a prováděly takzvanou triáž, tedy třídění zraněných, a jejich ošetřování. „Prioritně byly do pražských nemocnic transportováni nejvážněji zranění v přímém ohrožení života,“ uvedla.

Na místě podle ní zasahovaly čtyři posádky s lékařem, 15 záchranářských posádek, dva vozy dopravní zdravotní služby, koroner, modul pro mimořádné události Golem a evakuační speciál Fénix. Zapojili se i krizoví interventi záchranné služby a další pomoc budou podle Poštové poskytovat i svým kolegům. „Nikdo ze zdravotníků nebyl zraněn,“ dodala Poštová.

Do pomoci na místě se podle ní zapojila i Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, která vyslala na pomoc Praze šest posádek. Zasahovaly rovněž posádky dalších záchranných služeb, Asociace samaritánů ČR, společnosti Meditrans, DavepoMedevac a Český červený kříž zajišťoval zejména péči o evakuované svědky události shromážděné v budově Rudolfina. 

Zdroje:
iDnes.cz, ČT24