Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zabití Prigožina prý objednal Putinův důvěrník Patrušev

Zabití Prigožina prý objednal Putinův důvěrník Patrušev
Nikolaj Patrušev | zdroj: Profimedia

Srpnová smrt zakladatele žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina byla vraždou na objednávku ze strany tajemníka ruské bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa. Napsal to dnes list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zdroje ze západních zpravodajských služeb a Ruska. Kreml to odmítl komentovat, jedná se podle něj o výmysl.

WSJ píše, že letadlo s Prigožinem letos 23. srpna spadlo poté, co asi 30 minut po startu explodovalo výbušné zařízení pod jedním z křídel. Ruský prezident Vladimir Putin v říjnu uvedl, že se v tělech obětí letecké havárie našly střepiny ručních granátů, což podle listu není pravda.

„Atentát na šéfa žoldnéřů se připravoval dva měsíce a schválil ho nejstarší z Putinových spojenců, prezidentův důvěrník a bývalý špion Nikolaj Patrušev,“ píše WSJ.

Patrušev podle listu Putina před rostoucím Prigožinovým politickým i vojenským vlivem varoval už loni v létě. Putin nicméně varování odmítl, obzvlášť ve světle úspěšného nasazení wagnerovců na ukrajinské frontě. Podle bývalého ruského příslušníka ruských zpravodajských služeb se ale postoj ruského prezidenta změnil v říjnu 2022, kdy mu Prigožin zatelefonoval a „nevybíravě“ si postěžoval na nedostatek munice. Patrušev u hovoru byl a použil ho jako argument, proč by se Putin měl distancovat od šéfa wagnerovců, který nerespektuje autoritu Kremlu.

„(Loni) v prosinci bylo jasné, že Patrušev vyhrál. I když Prigožin veřejně brojil proti armádě a nedostatku dodávek, Putin ho ignoroval. Na telefonáty neodpovídal. Na začátku (letošního) června pak Kreml oznámil plány na ukončení působení Wagnerovy skupiny na Ukrajině a nařídil žoldnéřům, aby se hlásili u ruského ministerstva obrany,“ píše WSJ. Prigožin následně 23. června spustil ozbrojenou vzpouru a spolu s 25 000 muži a tanky vyrazil nejprve do Rostova nad Donem, kde je velitelství ruského Jižního vojenského okruhu. Jeho muži poté táhli na Moskvu.

Patrušev v tu dobu převzal záležitost do svých rukou a pověřil několik lidí, aby se Prigožinovi dovolali, píše WSJ s odkazem na bývalého příslušníka ruských zpravodajských služeb a hodnocení západních zpravodajců. Šéf wagnerovců ale telefony nezvedal, Patrušev proto zkoušel jako prostředníky Kazachstán a Bělorusko. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko pak vydal prohlášení, podle kterého s pomocí souhlasil.

„Po zbytek léta v Moskvě zavládla nervozita. Jenom málokdo si v Kremlu myslel, že Prigožinovi ozbrojená vzpoura projde. Patrušev jim ukázal, že se nemýlili,“ píše WSJ, podle kterého bylo plánem Kremlu v čase mezi vzpourou a smrtí nechat Prigožinovi prostor a odhalit jeho nejbližší spojence.

profimedia-0799676195 Havárie letadla Jevgenije Prigožina | zdroj: Profimedia

Tajemník ruské bezpečnostní rady vydal příkaz k operaci na likvidaci Prigožina na začátku srpna, uvedl ruský zdroj WSJ. Putinovi Patrušev později plány ukázal, přičemž ruský prezident neměl námitky, uvedly západní zpravodajské služby s tím, že o několik týdnů později byla pod křídlo Prigožinova letadla Letadlo Embraer Legacy 600 letícího z moskevského letiště Šeremeťjevo do Petrohradu umístěna nálož. Zahynulo všech deset lidí na palubě.

Zprávu listu dnes důrazně odmítl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Wall Street Journal bohužel v poslední době rád fabrikuje brakové historky,“ řekl mluvčí. Kreml už dříve označil obvinění, že Prigožinovým skonem stál Putin, za „absolutní lež“.

Zdroje: