Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Počet nakažených koronavirem překročil v Česku 900 000, Zeman se dal očkovat

Aktualizováno: Počet nakažených koronavirem překročil v Česku 900 000, Zeman se dal očkovat
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Novým koronavirem se v Česku od začátku epidemie prokazatelně nakazilo 909 131 lidí. Posledních sto tisíc se nakazilo za necelé dva týdny. Odpoledne se proti kronaviru dal očkovat prezident Miloš Zeman.

V úterý přibylo do statistik 9558 nových případů, aktuálně nemocných je 126 561. Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesl na 6608, z toho je zhruba 1100 pacientů v těžkém stavu. Od začátku epidemie zemřelo 14 820 nakažených.

Laboratoře v Česku provedly v úterý přes 30 000 PCR testů na nový typ koronaviru. Méně přesných ale rychlejších antigenních testů bylo 17 737. Pozitivní byla třetina zkoumaných vzorků, což je nejvyšší podíl od 9. ledna. Sedmidenní průměr je 29 procent pozitivních vzorků. Regionem, který je novým koronavirem nejvíce zasažený, zůstává Trutnovsko.

Index protiepidemického rizika PES po třech dnech stagnace stoupl ze 70 na 73 bodů. Důvodem zhoršení je nárůst reprodukčního čísla, které udává kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. V pondělí mělo hodnotu 0,76, v úterý stouplo na 0,82. Ostatní tři sledovaná kritéria se naopak zlepšila.

Prezident Zeman dostal vakcínu proti koronaviru

Prezident Miloš Zeman dostal odpoledne v Ústřední vojenské nemocnici v Praze vakcínu proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech. Prezident v nemocnici zůstane následující dva dny kvůli plánované preventivní zdravotní prohlídce.

Šestasedmdesátiletý Zeman patří mezi zastánce očkování a opakovaně lidi vyzval, aby ho absolvovali. Považuje to za jedinou možnost, jak pandemii koronaviru porazit. Původně chtěl počkat na jednodávkovou vakcínu, nakonec se ale na radu svého okolí rozhodl nechat očkovat již nyní. Nepřál si ale přítomnost televizních kamer.

ČR bude podle Babiše přednostně trasovat britskou mutaci covidu

Česko by se mělo při trasování případů covidu-19 soustředit přednostně na takzvanou britskou mutaci koronaviru, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Země podle něj bude ale nadále trasovat všechny případy nákazy novým koronavirem. Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý uvedl, že britská mutace koronaviru se potvrdila na vzorcích, které pocházely z Prahy, Středočeského a Královéhradeckého kraje. Britská mutace byla jedním z hlavních témat Babišova úterního jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pondělním jednání vlády řekl, že mutace koronaviru není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji. To, co při epidemii nastane za deset dnů, může v případě britské mutace nastat už za šest, doplnil. Kvůli rychlejšímu šíření patrně mutace mezi variantami viru převládne.

Zdroje: