Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Chcípl PES chce být politickým hnutím, pak prý bude moci otevřít restaurace

Chcípl PES chce být politickým hnutím, pak prý bude moci otevřít restaurace
Protestní akce iniciativy Chcípl PES na Staroměstském náměstí 10. ledna | zdroj: Profimedia

Restauratéři z iniciativy Chcípl PES chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami. V nich pak podle výkladu organizátorů bude moci být otevřeno, protože politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku.

Masové protesty iniciativa nechystá, ale tuto sobotu mají podle ní mít hospody a restaurace otevřeno. Organizátoři to uvedli na tiskové konferenci v jedné z "odbojných" restaurací, pražském Šeberáku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru připomněl, že na jednání politické strany se výjimky z protiepidemických opatření nevztahují.

Podle iniciativy vláda vyhlásila rebelujícím restauracím válku, když zařadila do programu COVID gastro podmínku pro čerpání dotací. Žadatelé musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení. Ministerstvo průmyslu na dotaz ČTK uvedlo, že ustanovení o dodržování vládních restrikcí je u dotačních programů tohoto typu standardem. Podle mluvčí úřadu Štěpánky Filipové nelze přerozdělovat peníze někomu, kdo pravidla nedodržuje.

Jeden ze zakladatelů iniciativy, bývalý poslanec ODS Jiří Janeček ze středočeského pivovaru Malý Janek upřesnil, že primárním úkolem hnutí není kandidovat ve volbách. "Je to odpověď na restrikce této vlády, která s námi nechce jednat, zachraňuje jenom sebe," řekl Janeček. V každé spřízněné restauraci nebo obchodu bude nyní petice, která je potřebná pro založení politického hnutí. Restaurační, ale i jiné provozy pak budou označeny jako politické buňky, kde se budou konat setkání s občany. Do nich pak podle organizátorů nemůže žádný restriktivní orgán zasáhnout.

"Porušování proticovidových opatření v přímém přenosu. Jednání politické strany není výkonem zaměstnání, podnikání či povinnosti zastupitele nebo ústavního činitele. Je to vědomé ignorování nebo hloupost? Nevím, co je horší....," reagoval Hamáček.

Iniciativa nyní nechystá žádné hromadné nátlakové akce, kde by se sešly tisíce lidé, jako tomu bylo v neděli 10. ledna na pražském Staroměstském náměstí. Dosud je podle Jakuba Olberta ze Šeberáku zhruba 30 až 50 podniků, které nechávají dlouhodobě restaurace nebo jiné provozy otevřené. Dalších zhruba několik set je těch, které někdy vládní nařízení porušily. V sobotu 23. ledna mají všechny provozy, které iniciativu podporují, mít otevřeno.

Podle Olberta restaurace neorganizují tyto protesty, aby vydělaly, ale aby přežily a aby se dodržovaly zákony. "Přestali jsme pít na veřejnosti kafe, bojíme se v devět vylézt z domu beze psa a pozdravit své sousedy," dodal. Současnost mu připomíná dobu před revolucí, řekl.

Janeček uvedl, že rebelující restauratéři nechtějí lhát, že by opatření neporušovali, když je porušovali veřejně jako akt vzdoru. "Vyhlášený program je vůči nám restriktivní. Kdo bude držet hubu a krok, dostane. Kdo ne, nedostane vůbec nic. A tak to bude za chvíli i s ostatními právy, která jsou zaručena ústavou," dodal restauratér.

V programu COVID gastro mají provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Pomoc může být čerpána i na spolupracující osoby samostatně výdělečně činné a jednatele se smlouvou o výkonu funkce jednatele. Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno, a to v období od loňského 9. října do letošního 10. ledna.

Založit politickou stranu či hnutí mohou nejméně tři občané ČR starší 18 let, kteří vytvoří přípravný výbor. Podmínkou následné registrace u ministerstva vnitra je předložení petice s podpisem alespoň 1000 občanů požadujících, aby strana či hnutí vznikly.

Zdroje: